Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo je výborný letní pokrm, který je nejlepší z čerstvých rajčat, paprik a cibule. Díky mrazničce si lečo můžeme vařit po celý rok
Zdroj: Unsplash

Lečo je oblíbené letní jídlo, které připravujeme z dozrávající plodové zeleniny. Pokud jí máme dostatek, můžeme si rajčata a papriky zamrazit, budou se nám hodit v zimě.

Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud zeleniny sklízíme více, než jsme schopni spotřebovat, případně pokud se nám podaří nákup za výhodnou cenu, připravíme si lečo do zásoby.

Jak uvařit lečo

Lečo se připravuje z cibule, paprik a rajčat. Obvyklý poměr je dát jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Komu vadí slupky z rajčat, může je nejprve oloupat. Na tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou papriku a po chvíli rajčata. Osolíme a dusíme tak, aby se část tekutiny odpařila. 

Jak zamrazit lečo

Mražení surovin na lečo je velmi pohodlné a snadné. Pokud máme dobrou mrazničku a dostatek prostoru, je to velmi jednoduchá metoda. Máme více možností, jak při mražení základu na lečo postupovat:

  1. Rajčata a papriky můžeme jednoduše nakrájet a narovnat společně do mikrotenových sáčků, zagumičkovat a uložit do mrazničky. Cibuli mrazit nemusíme, ta vydrží bez mražení a nemusí zbytečně zabírat místo, navíc je levná proti vzácnější plodové zelenině.
  2. Často bývá výhodnější mražení každé suroviny (rajčat i paprik) zvlášť, protože ne vždy máme rajčata i papriky k dispozici současně. 
  3. Další možností je nejprve lečo podusit, pak nechat chvíli chladnout a poté ho hned rozdělit do menších plastových nádobek (např. krabiček nebo kelímků). V menších nádobkách lečo zchladne rychleji než ve větším hrnci. Po vychladnutí lečo v nádobkách zmrazíme. Při této metodě ušetříme v mrazničce místo - podušená zelenina zabere méně místa než zelenina syrová (viz předchozí dva body), ale příprava je pracnější. Jakmile lečo v nádobkách zmrzne, můžeme je z nich vyklepnout (někdy je potřeba nádobky polít vodou, aby se nám vyklepnutí snadno podařilo) a uložit do mikrotenových sáčků - tímto způsobem ušetříme ještě více prostoru v mrazničce

Mražené lečo využijeme různými způsoby. Často ho podáváme po krátkém podušení s pečivem, připravujeme ho s těstovinami, knedlíkem, rýží, bulgurem nebo s bramborami. Může se zapékat a použít na pizzu. Dává se pod maso nebo pod sojové kostky. Možností je mnoho, ale pokaždé si pochutnáme. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie