Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řezy ve sladkém pečení jsou stejně velké kousky, nakrájené z moučníku připraveného na plechu nebo ve větší formě. Plát piškotového těsta potřeme krémem a ozdobíme podle chuti - například šlehačkou a ovocem.

Řezy jsou několikavrstvé zákusky, které jsou připraveny všechny najednou. Tím se kuchařce ušetří hodně práce a přitom si každý strávník může určit, jak velký kousek chce naservírovat. Řezy z plechu mají hranatý tvar, řezy z rolády jsou oválné, řezy ze srnčího hřbetu půlkulaté a dortové řezy mají tvar podle tvaru dortu.

1/16

    1 z 16

    Ovocný řez

    Ovocný řez

    Jednoduchý a efektní tříbarevný řez připravíme z jemného nadýchaného piškotového těsta, které upečeme na plechu. Na něj po vychladnutí natřeme krém z uvařených pudinků, smíchaných s tvarohem, máslem a cukrem. Poslední vrstvou je šlehačka (pro vyztužení ušlehaná s mascarpone) a ozdoby z drobného ovoce.

    2 z 16

    Kropenaté řezy

    Kropenaté řezy

    Řezy jsou zákusky s překvapením - až po rozkrojení zjistíme, jak vlastně uvnitř vypadají. Když do těsta vmícháme čokoládové pecičky, vznikne kropenatý piškot. Na něj rozetřeme rozvařené hrušky s vanilkovým pudinkem, cukrem, skořicí a citrónovou šťávou. Nakonec natřeme moučník šlehačkou s jogurtem a tekutou čokoládou.

    3 z 16

    Fanta řezy

    Fanta řezy

    Fanta řezy byly dříve moučníkem našich babiček. Retro moučník se jmenoval vitacitové řezy a k jeho přípravě se používala citrónová nebo pomerančová prášková limonáda spolu se želatinou nebo pudinkem. Základ zákusků tvořilo kakaové těsto, jemně našlehaný tvarohový krém a sluníčkově žluté želé.

    4 z 16

    Meruňkové řezy II.

    Meruňkové řezy II.

    Jídlo se jí nejdříve očima - proto se každá kuchařka snaží, aby byly její zákusky reprezentativní. Meruňkové řezy to splňují. Na kakaové těsto natřeme náplň z rozmixovaných meruněk, cukru, šlehačky a rozpuštěné želatiny. Po ztuhnutí moučníku ho můžeme libolně ozdobit a přídat zelenou meduňku.

    5 z 16

    Cappuccino rezy

    Cappuccino rezy

    Čokolády není nikdy dost. Upečeme tmavý korpus na jednom plechu (budeme skládat dvě poloviny) nebo přímo dva pláty. První plát potřeme marmeládou, na něj rozetřeme krém a do krému vtlačíme piškoty, namočené do kávy. Zpevníme dalším krémem, přiklopíme druhou polovinou korpusu a polijeme čokoládou.

    6 z 16

    Citrónové řezy

    Citrónové řezy

    Nízké citrónové řezy, připravené z křehkého těsta a krému, jsou příjemně svěží svou sladkostí a kyselostí. Krém připravíme ze žluté kůry chemicky neošetřeného citrónu, kterou rozvaříme s cukrem, rozmixujeme a přidáme želatinu. Moučník necháme ztuhnout v lednici a po nakrájení ozdobíme tenkou výsečí citrónu a meduňkou.

    7 z 16

    Piškotové řezy s jahodovým krémem

    Piškotové řezy s jahodovým krémem

    Na jahodové řezy můžeme zpracovat i měkčí jahody, které by se hodily už jen na marmeládu. Rozvaříme je s kapkou vody, cukrem a jahodovým pudinkem. Kaši zašleháme do másla a vzniklý krém natřeme na upečený piškot. Povrch moučníku ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

    8 z 16

    Kokosové řezy

    Kokosové řezy

    Kokos patří k tropickým letním dnům a proto z něj připravíme lehké řezy. Upečeme světlý piškot, který potřeme červenou marmeládou. Na ni rozetřeme krém, připravený z másla, cukru a vanilkového pudinku. Po vyšlehání do něj vmícháme kokos. Kokosem posypeme celý povrch moučníku a ještě ho ozdobíme meduňkou.

    10 z 16

    Makové řezy

    Makové řezy

    Všechny řezy nemusí být plněné krémem, pokud je těsto nadýchané a jemné. Připravíme si klasický makovec, do kterého přistrouháme vařené brambory. Těsto upečeme na plechu, rozkrájíme na kostky nebo obdélníky, pocukrujeme (formičkou můžeme do cukru naznačit vzor) a ozdobíme lístky meduňky.

    11 z 16

    Tropický řez

    Tropický řez

    K létu patří tropické ovoce. Upečeme 1–2 pláty piškotového těsta  a polovinu potřeme tmavým džemem - borůvkovým, ostružinovým, rybízovým. V pomerančové a citrónové šťávě svaříme pokrájené ovoce, rozmixujeme ho a přidáme pudinkový prášek. Uvařenou hmotu natřeme na moučník a ozdobíme čokoládou.

    12 z 16

    Cuketové Míša řezy

    Cuketové Míša řezy

    Míša řezy jsou oblíbeným letním moučníkem. Základ tvoří kakaové těsto, do kterého pro šťavnatost přidáme strouhanou cuketu. Po upečení potřeme plát ušlehaným krémem s máslem a tvarohem a povrch polijeme čokoládovou polevou. Řezy se hodí i na oslavu - záleží na tom, jak je ozdobíme.

    13 z 16

    Malinové řezy s jogurtem a čokoládou

    Malinové řezy s jogurtem a čokoládou

    Malinové řezy mají báječnou chuť a vůni - dokonce nám ani nevadí jejich drobné pecičky. Na čokoládový piškot natřeme malinovou marmeládu a na ni vysokou vrstvu krému, kterou tvoří šlehačka, zakysaná smetana a jogurt s cukrem a rozpuštěnou želatinou. Do krému vmícháme kvůli mozaice celé maliny.

    15 z 16

    Dálnice - bebe řezy

    Dálnice - bebe řezy

    Nepečené řezy se dají udělat i z Bebe sušenek, které nejsou příliš sladké. Připravíme pudinkový krém, který postupně natíráme na vrstvy sušenek. Moučník v lednici zatížíme. Šikovné kuchařky si mohou pohrát se světlými a tmavými sušenkami nebo i s krémem dvojí barvy - řezy budou po nakrájení krásně barevné.

    16 z 16

    Medová roláda

    Medová roláda

    Roláda je moučník, který se krájí na kulaté nebo oválné řezy, které vypadají jako ulita šneka. Piškotovou roládu můžeme potřít marmeládou, krémem nebo šlehačkou, posypat ovocem nebo ji udělat z dvojího těsta jako je roláda Kardinál. Na vrchu ji ozdobíme jako dort nebo jen posypeme moučkovým cukrem.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli