Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základem koprové omáčky je bešamel, což je na másle zpěněná hladká mouka, rozvařená s vývarem či mlékem, zjemněná smetanou. Charakteristickou chuť dodává omáčce kopr - zelená bylinka s výraznou vůní.

Babička byla jedna a vnoučat několik - musela je všechny nakrmit dosyta. Takovým vydatným jídlem byly různé omáčky s přílohami. Maso pro děti nebylo potřeba a pro dědu se vždy kousek našel. Jednou z nejoblíbenějších omáček byla koprovka.

Koprovka našich babiček

Příprava koprové omáčky se po mnoho let vůbec nezměnila. Základem je na másle zpěněná hladká mouka, zalitá vývarem nebo mlékem. Základní bešamel musí být bez hrudek a žmolků, proto ho přelijeme přes cedník do jiného hrnce. Omáčku zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a povaříme. Nakonec přidáme najemno nasekaný kopr, necháme vše přejít varem, odstavíme a dokyselíme octem.

Jak můžeme obměnit základní koprovou omáčku

Koprová omáčka se podává s různými přílohami, kterými mohou být brambory či houskový nebo karlovarský knedlík. Ke koprovce patří uvařené či zastřené vejce, ale také zvlášť uvařené maso - například hovězí loupaná plec nebo masové kuličky. Omáčku připravíme i bez smetany - jen z mléka nebo zakysané smetany, zahuštěné trochou mouky do potřebné hustoty.

Pokud vás inspirovalo naše video a dostali jste chuť na poctivé jídlo, najdete recept na koprovou omáčku s vejci zde.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli