Koláče a bublaniny s ovocem se připravují z různých druhů těst, mnohdy podle ověřených rodinných receptů. Někdo má rád vysoké nadýchané těsto plné kráterků po ovoci, jiný preferuje koláče s máslovou drobenkou.
Všechny babičky o prázdninách fungují jako stroje na rozmazlování, muchlání, hraní a přípravu všemožných dobrot, které si vnoučátka vymyslí. Z lítání na hřišti a na zahradě, z výletů a koupání dětem pořádně vytráví – a babičky se rády postarají o jejich prázdná bříška.
Ty nejoblíbenější a nejchutnější byly moučníky z nadýchaného těsta a ovoce. Děti nemají rády tenoučké těsto jako jejich tatínkové. Buchty musí být hodně, musí se dobře držet, nesmí se rozpadat a má být plná ovoce, které eliminuje suchost buchty. Tohle všechno uměly babičky. Koláče a bublaniny se spoustou ovoce připravovaly z kynutých, piškotových a třených těst, pod ovoce nakladly hromádky zdravého tvarohu, všechno zasypaly cukrem, který vnoučatům dodal energii - a to vše s pomocí hrníčku, protože recepty si babičky nosily v hlavě a pekly téměř od oka.
Současné babičky mají jiné možnosti k pečení - bohatý sortiment kuchyňských pomůcek, roboty a mixéry, silikonové formy a mnohdy také těsta v prášku, která stačí smíchat s vodou a upéct. Sladký moučník je připravený doslova za pár minut. Babičky umí děti zvednout od televize a od mobilů a zapojit je do práce, na kterou pak děti rády vzpomínají celý rok. Mohou pomoci se sběrem lesního i zahradního ovoce a s jejich očištěním, pomáhat při míchání těsta a kladení ovoce a drobenky na koláč, což se pro ně stane nejdůležitější prací na světě.
Doslova kterékoli, které najdeme v lese, sebereme na zahradě, koupíme v obchodě nebo na trhu. Ovoce očistíme a vyjmeme z něj pecky - hlavně pro malé děti jsou nebezpečné. Drobné ovoce necháme celé, velké pokrájíme na kousky. Koláč je vhodné posypat máslovou drobenkou, která ho osladí, a přitom do sebe vsákne přebytečnou šťávu.
Komentáře