Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský vepřový perkelt podle ČSN: Ochutnáte šťavnaté maso s omáčkou?
Zdroj: Pixabay, RitaE

Perkelt je takzvaně "vzdáleným příbuzným" klasického guláše. Existuje mnoho obměn - jak v druhu použitého masa, tak v ingrediencích. Připravte si společně s námi maďarský vepřový perkelt podle norem.

Jestliže máte rádi klasické a syté pokrmy, je pro vás maďarský vepřový perkelt tím pravým. Připravit ho můžete také z drůbežího masa, ovšem šťavnaté, prorostlé vepřové maso ve smetanou zjemněné omáčce si vás získá po prvním soustu. ČSN jsou navíc znakem kvality a důvěryhodnosti receptů, což oceňuje mnoho z nás.

Jak připravit maďarský vepřový perkelt podle ČSN

K přípravě 4 porcí maďarského vepřového perkeltu podle norem je potřeba 400 g vepřového bůčku s kůží, 120 g cibule, 40 g tuku, 10 g mleté papriky, sůl, 320 g vody, 40 g hladké mouky, 40 g rajčatového protlaku, česnek a 80 g zakysané smetany.

  1. Vepřový bůček opláchněte a poté maso nakrájejte či nasekejte na kousky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na tuku osmažte do zlatavé barvy.
  2. K cibuli přisypte mletou papriku a po zpěnění ji ihned zalijte trochou vody, aby nezhořkla - mletá paprika je na zhořknutí velmi náchylná.
  3. Přidejte nakrájené maso, osolte a pod pokličkou poduste do změknutí.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho. Šťávu vyduste až na tuk, zaprašte prosátou moukou, osmahněte a zalijte zbytkem vody. Pečlivě rozmíchejte a provařte.
  5. Do omáčky přidejte rajčatový protlak, utřený česnek (1–2 stroužky), zjemněte ji zakysanou smetanou a dobře provařte. Nakonec ji dosolte, proceďte přes hustý cedník, vložte maso a vše společně ještě krátce poduste.

K perkeltu se výborně hodí různé noky, těstoviny, dušená rýže, ale také kynuté knedlíky. Servírujte nejlépe posypaný čerstvými bylinkami, které pokrmu dodají na atraktivitě. Pokud neholdujete vepřovému masu, můžete zkusit přípravu kuřecího (skoro) perkeltu s noky podle názorného videoreceptu z naší dílny. Dobrou chuť.

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli