Makový závin je tradiční moučník našich babiček. Dochutíme ho tvarohem i ovocem
Makový závin je roláda z kynutého, tvarohového, křehkého nebo listového těsta, která se plní nádivkou z mletého máku, svařeného s mlékem a cukrem na hustou kaši. Náplň lze ochutit skořicí, citronem i rumem.
Makový závin se tradičně připravuje z kynutého těsta - tak ho dělaly už naše babičky. Výborné těsto připravíme i bez kynutí, ale s přídavkem droždí. Křehké a tvarohové těsto je velice rychlé a závin z listového těsta zvládnou i začátečníci.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu makové nádivky
Makovou nádivku musíme nechat přejít varem:
- Na náplň potřebujeme sladký mák bez známek žluknutí, které poznáme pouhým čichem. Mák umeleme v mlýnku na mák. Jiné způsoby mletí nejsou možné.
- V kastrůlku ohřejeme mléko a do horkého nasypeme mák smíchaný s cukrem. Směs dochutíme skořicí, rumem, citronovou šťávou nebo medem.
- Pokud bude maková směs řídká, zahustíme ji krupicí, hrubou moukou, mletými ovesnými vločkami nebo piškotovými drobečky. Počítáme s tím, že nabobtnají.
Jak vytvořit makový závin
Máme-li těsta více, rozdělíme ho na dva nebo tři kusy. Každý kus vyválíme na plát, vysoký asi 0,75 cm. Těsto potřeme makovou nádivkou. Pokud se bojíme, že závin bude suchý, můžeme přidat nastrouhaná jablka, hrušky, višně či švestky nebo pod nádivku natřít tvaroh či švestková povidla. Závin opatrně smotáme - uprostřed motání založíme dovnitř boční okraje, aby vytvořily pěkné patky. Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho půl hodiny odpočinout. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 175–180 °C.
Mohlo by vás zajímat
Závin upečený příliš prudce bude mít uvnitř vrstvy nedopečeného těsta - proto nespěchejme na jeho přípravu. Málo odpočinutý závin zase podélně praskne.
Zkuste si připravit makový závin podle našeho videa - na jeho přípravu potřebujete jen pár surovin a těsto se navíc hodí i k plnění jinými nádivkami:
Komentáře