Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makrela po řecku podle ČSN: Ochutnejte ryby naložené v rajčatové marinádě s vínem
Zdroj: Freepik, jcomp - ilustrační fotografie

Makrely jsou oblíbenou letní pochoutkou připravovanou na zahrádkách malých i větších hospod. Jejich úprava po řecku však kombinuje osmažení ryb v oleji a jejich následné marinování a uležení v ní. Servírují se studené.

Připravte si studenou obměnu oblíbených pečených makrel, která přijde vhod k pivu i vínu, ale také k svačině či večeři. Recept je nenáročný na suroviny a výsledný pokrm je plný chutí. Zapomeňte na kupované plechovky s rybičkami v tomatu!

Jak připravit makrely po řecku podle ČSN

Na 4 porce tohoto pokrmu budete potřebovat 4 makrely, 80 g oleje (v případě potřeby o něco více), 80 g cibule, 80 g rajčat, 80 g rajčatového protlaku, 40 g kečupu, 40 g červeného vína, cukr a sůl podle chuti.

  1. Stejně velké (aby byl jejich čas přípravy stejný) makrely vykuchejte, zbavte hlav, očistěte a omyjte.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, stejně tak i omytá rajčata.
  3. Připravené ryby osolte a z obou stran opečte na rozpálené pánvi s olejem.
  4. Poté ryby vyjměte a do oleje na pánvi přidejte nakrájenou cibuli a krátce ji poduste tak, aby nadále zůstala světlé (bílé) barvy.
  5. K cibuli přidejte na plátky nakrájená rajčata a duste do doby, než se jejich šťáva vydusí až do tuku.
  6. Přidejte rajčatový protlak, kečup, víno a trošku cukru, směs pečlivě promíchejte a opět nechte zvolna dusit zhruba 5 minut.
  7. Do připravené marinády vložte opečené makrely a po vychladnutí nechte ještě proležet, aby se chutě rybího masa a marinády důkladně propojily.
  8. Marinované makrely jsou výborné s pečivem, ale také v pomazánkách.

Tip: Pokud nechcete čekat na proležení ryb v marinádě, můžete si na nich pochutnat ihned po prohřátí v rajčatové směsi (nikomu to neříkejte, ale jsou výborné). Podávat je lze s chlebem, hranolky nebo nejlépe s vařenými bramborami.

Jestliže si raději dopřejete ryby z grilu, máme pro vás názorný videorecept z naší dílny. Podle něj si můžete připravit grilované makrely velmi rychle a jednoduše:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky