Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Na co se zaměřit v předjaří. Snadno dostupné potraviny pro prevenci. Prospěšná je nejen cibule a kysané zelí
Top recepty

Blíží se jaro a začínáme se těšit na první vitamíny z přírody kolem nás. Zatím se zaměřujeme na zbývající zásoby z loňské sezóny a snažíme se využít hodnotu, kterou jsme si připravili vloni. Nemusíme kupovat nic drahého, prospěšná je kořenová zelenina, kysané zelí i drobné ovoce z mrazničky.

Na co se zaměřit v předjaří

Využijeme zásoby, které nám ještě zbývají v mrazničce. Drobné mražené ovoce (jahody, borůvky, maliny) je chutné a zdravé, připravujeme si je stejně jako čerstvé. Je skvělé s jogurtem či s tvarohovým krémem, kukuřičnými lupínky nebo vločkovou kaší. Na přislazení je výborný med. Využijeme i poslední zásoby jablek a zařazujeme do jídelníčku loňské kompoty.

Cibule, česnek, křen a zázvor

Cibule, česnek, zázvor a křen uvolňují léčivé látky. Dopřejeme si je v hojnosti, nejlépe v syrovém stavu. Česnek je skvělý do pomazánek a na topinky. Dá výbornou chuť polévkám a gulášům. Jemně nakrájená cibule se používá do salátů, pomazánek a můžeme si jí posypat namazaný chléb. Zázvor je oblíbený na přípravu čaje a k ochucení pokrmů.

Šípky, černý rybíz, rakytník, aronie nebo citrusy

Z šípků vaříme tradičně čaj. Černý rybíz se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C. Máme-li mražený, lze ho jíst přislazený s jogurtem. I rakytník je známý svou léčivou silou. Stejně tak aronie, ze které se připravuje výborná a trvanlivá šťáva za syrova. Domácí zásoby doplníme koupenými citrusy a dalším ovocem.

Kysané zelí a další zelenina v předjaří

Výborné je vlastnoručně připravené kysané zelí, které si dopřejeme co nejčastěji syrové. Rychlíme pažitku a řeřichu za oknem. Nakličujeme čočku a mungo. Na zahrádku si lze zajít pro zimní pórek, kadeřávek, růžičkovou nebo toskánskou kapustu. Je vhodný čas sklízet topinambury.

Jakou zeleninu si koupíme

I z nákupů si doneseme chutný výběr zeleniny, kterou si podle potřeby doplníme domácí zásoby. Oblíbená je kořenová zelenina. Připravujeme si saláty z mrkve, celeru a cibule. Používáme hlávkové zelí či ředkve a ředkvičky, které výborně zpestří náš jídelníček. 

Domácí zásoby, ke kterým podle potřeby přidáme koupené produkty, nám pomohou zajistit hodnotný jídelníček i v předjaří. Navíc již brzy budeme vyhlížet první rašící natě na zahrádce nebo bylinky, které si natrháme ve volné přírodě.
Tento tip je užitečný  (18x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům