Martinské podkovy chutnají s ořechovou náplní. Povedou se podle videoreceptu
Svatomartinské podkovy jsou známé i jako rohlíčky nebo martiny. Základ tohoto receptu spočívá v klasickém kynutém těstě a ořechové náplni, která patří mezi ty nejoblíbenější. Můžete zkusit i jinou náplň, každopádně typický tvar nikoho nenechá na pochybách, o jakou dobrotu se jedná.
Svatomartinské podkovy jsou sladké pečivo, pojmenované právě podle svého tvaru a posypané moučkovým cukrem. Jejich symbolika je spojená s tím, že byly dávány odcházející čeledi jako poděkování na konci zemědělského roku. Dnes je vnímáme jako krásnou tradici i skvělé pohoštění pro celou rodinu, po kterém se jen zapráší.
Jak upéct svatomartinské podkovy
Na svatomartinské podkovy z úvodního videa budete potřebovat 180 g vody, žloutek, půlku rozkvedlaného vejce, 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky, lžičku strouhané citronové kůry, špetku soli, 20 g vanilkového cukru, 30 g krystalového cukru, 50 g změklého másla, 15 g čerstvého droždí.
Na náplň si připravte 250 g vyloupaných vlašských ořechů, 200 ml mléka, 50 g pomletých perníčků nebo piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, bílek, 1 lžíci rumu. Zbylou polovinu vejce spotřebujete na pomazání před pečením a další ořechy nebo cukr na posypání.
- Do vlažné vody rozdrobte droždí a pečlivě je rozmíchejte metličkou.
- Z "kvásku" se zbytkem ingrediencí zpracujte těsto a dejte na hodinu pod utěrku vykynout. Během kynutí těsto 1–2x propracujte.
- Namleté ořechy spařte vroucím mlékem a následně promíchejte se zbytkem surovin na náplň.
- Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly a nechte je pod utěrkou pár minut dokynout.
- Všechny díly vyválejte a každý rozkrojte na šestiny.
- Tip: Pokud máte, použijte na krájení těsta rádýlko.
- Každý trojúhelníček ještě trochu rozválejte a na jeho širší stranu dejte přiměřené množství náplně. Každý kousek smotejte a zahněte do tvaru podkovy.
- Hotové podkovy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte cca 30 minut dokynout.
- Martiny potřete zbylým vejcem a posypejte nasekanými mandlemi nebo vlašáky.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut, dokud nebudou podkovy na povrchu zlatavé.
Po vychladnutí je můžete ještě posypat moučkovým cukrem a vychutnávat si, jak se krásně rozplynou na jazyku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře