Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslový krém je našlehaná směs másla a moučkového cukru. Krém je příliš těžký a sladký, proto ho můžeme nastavit kaší z uvařených vajec a cukru, z moučné kaše nebo z pudinku - tím se stane nadýchaný a jemný.

Máslový krém je velmi oblíbený. Vyšlehané máslo s cukrem (americký krém) vydrží velice dlouho. Pro lehkost a nadýchanost se základní krém šlehá se směsí, která ho nadlehčí a nastaví - vaječný krém, moučná kaše, pudink nebo kondenzované mléko. Tím se sice zkrátí trvanlivost, ale zlepší chuťové vlastnosti.

Jak připravit máslový vaječný krém

Použijeme pouze tři suroviny a dochucovadla podle receptu:

  • 1–2 vejce (podle velikosti) ušleháme s 6 lžícemi krupicového cukru do pěny.
  • Misku s pěnou vložíme do kastrůlku s vodou. Hladina se nesmí misky dotýkat.
  • Směs šleháme tak dlouho v horké lázni, dokud nezhoustne jako pudink.
  • Do vychladlého krému přidáme pokrájené máslo a vše důkladně vyšleháme.
  • Během šlehání přidáme ingredience, které krém dochutí - vanilku, kakao, lemon curd, karamel, dochucovací pasty, kávu, aromata, rum či vaječný koňak.

Kam použít máslový vaječný krém

Díky vaječné směsi je krém lehký, jemný a nadýchaný. Hodí se k ozdobení dortů, řezů, piškotových rolád. Plníme jím linecké cukroví, ořechy a rohlíčky. Po dochucení je ideální pro plnění kávových štafetek, lineckých košíčků, čokoládových cupcaků a dutých trubiček.

Linecké košíčky, ořechy i jiné vánoční cukroví jsou pro plnění krémerm jako stvořené. Můžeme je upéct několik dní před zdobením. Libovolně ochucený krém pak do nich nastříkáme pomocí sáčku s řezanou špičkou a ozdobíme podle chuti a možností.

 

Komentáře

Další tipy a triky