Moučníky se želatinou: Často se pod ní skrývá ovoce, které vypadá jako obrázek
Želatina je klih, který se získává dlouhým vařením klihovitých částí zvířat, jako jsou kosti, kůže, šlachy. Samotná želatina má i přes živočišný původ neutrální barvu, chuť a vůni a proto se hodí do sladkých i slaných pokrmů.
Začínající kuchařky se želatině vyhýbají - možná mají ještě v paměti, jak se maminka nad dortem se želatinou modlila, aby ztuhla. Někdy se želatina vpila do piškotu, jindy vytekla na talíř, některá ztuhla tak málo, že dort nebylo možné krájet. Jak se pracuje se želatinou v současné době?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaké jsou základní druhy želatiny
- Jak připravit a obarvit želatinu
- Jak se dají využít vlastnosti želatiny
- Jak se dělá želatinový přeliv
- Jak se vyrábí želatinové dekorace
- K čemu všemu lze využít želatinu
- Co znamená rostlinná želatina
- Jaký je rozdíl mezi želé a želatinou
- Časté chyby u přípravy želatiny
- Co se dá použít místo želatiny
1
Jaké jsou základní druhy želatiny
Želatina se dělí na plátkovou a práškovou - přitom plátková má trochu vyšší želírovací schopnost. Způsob přípravy se trochu liší, ale vpodstatě jde o stejnou látku. Vyrábí se z vepřových, hovězích, ale i rybích kostí nebo dáme přednost přírodní variantě, kterou je agar-agar z mořských řas.
2
Jak připravit a obarvit želatinu
Želatina se musí předem namočit do trochy tekutiny, aby nabobtnala. Plátkovou po tomto procesu vyjmeme a vymačkáme. Želatinu při mírné teplotě zahříváme, dokud se úplně nerozpustí. Pak k ní přimícháme vodu, mléko, kapku jedlého barviva nebo barevnou šťávu a směs vlijeme do zbytku sladké tekutiny.
3
Jak se dají využít vlastnosti želatiny
Želatinu nepoužíváme jen na přelití dortů a řezů. Slouží jako ztužovač krémů a je nezbytným doplňkem smetanových nepečených dortů, které si díky ní udrží i vysoký tvar. Řídká želatina slouží jako lepidlo (pod jedlý papír nebo ozdoby z něj) a při vyšší koncentraci z ní vyrobíme výborné bonbóny.
4
Jak se dělá želatinový přeliv
Želatinu rozpustíme za stálého míchání v trošce vody, ve šťávě z kompotu nebo v sirupem ochucené vodě. Pokud zaléváme dort, musíme ho mít už prokrájený a naplněný krémem. Dort upevníme do ráfku nebo nastříkáme z krému mantinely, které vytvoří vanu. Naskládáme do ní ovoce. Vše zalijeme želatinou.
5
Jak se vyrábí želatinové dekorace
Ze sirupu a želatiny můžeme vytvořit ozdoby na jakýkoli dort a dezert - například želé pralinky, žížaly nebo různé odlitky do formiček, kde slijeme i více barev želatinového roztoku. Pro větší efekt máčíme želé částečně do čokolády. Děti milují želatinové figurky z formičky, protože se "hýbají".
6
K čemu všemu lze využít želatinu
Želatinou přeléváme dorty a řezy a máčíme do ní ovoce na ozdobu, aby neoschlo. Vyztuží krém v nepečených dortech. Barevné želatinové kostky nahradí kandované ovoce v nepečených moučnících a vytvoří v nich při nakrájení krásnou mozaiku. Ovocný aspik a želatinové bonbóny milují všechny děti.
7
Co znamená rostlinná želatina
Nazývá se agar-agar a jde o výtažek z červených mořských řas - polysacharid, který vytváří gely. Jde o náhradu živočišné želatiny, proto je vhodný pro vegetariány a vegany. Agar má o něco vyšší schopnost želírování než želatina, ale používá se stejně jako ona - v dortech, dezertech, sladkostech a v aspicích.
8
Jaký je rozdíl mezi želé a želatinou
Želé je látka, která je oproti želatině jemná a méně pevná. Nejčastěji je tvořena řidší želatinou, přírodní složkou (agarové želé) nebo pektiny. Na rozdíl od klasické želatiny se želé vaří a proto se může přidávat do marmelád nebo jimi zaléváme ovocné a smetanové poháry. Ze želé však bonbóny nevyrobíme.
9
Časté chyby u přípravy želatiny
Nejčastější chybou bývá špatný výpočet množství tekutiny, ačkoliv se údaj uvádí na obalu. Dalším pochybením bývá krátké bobtnání želatiny ve vodě a její následné nedostatečné rozehřátí. Také vlití želatinového roztoku do studené šťávy způsobí drobné shluky želatiny, kterou pak musíme znovu rozehřát.
10
Co se dá použít místo želatiny
Želatina a agar jsou jedinečnými přípravky, se kterými můžeme v cukrařině kouzlit. V některých případech se dá želatina nahradit pudinkovým práškem, který rozmícháme ve vodě a převaříme se šťávou - pak ho nalijeme na moučník. Přeliv sice není průhledný, ale je krásně barevný a velmi dobře chutná.
Nejčastější využití želatiny je přelití pěkně naskládaného ovoce na dortu, který je upevněn v ráfku. Přípravu dortu můžete vidět v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře