

Kakaový koláč s tvarohem a ovocem zalitý dortovým želé
Suroviny
- Kakaové těsto:
- 3 celá vejce
- 180 g cukru krupice
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g nebo cca 3 lžíce kakaa
- 250 ml oleje
- prášek do pečiva
- olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- Tvarohová náplň:
- 1/2 kg tvarohu
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 5-6 lžic cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- ovoce
- vanilkový cukr (na posypání kyselejšího ovoce)
- 1 dortové želé v sáčku
Postup přípravy receptu
Celá vejce ušleháme s cukrem. Přidáme mléko, kakao, mouku, prášek do pečiva a olej. Těsto je tužší, je potřeba ho pořádně prošlehat.
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto je hutnější, je potřeba ho rovnoměrně rozetřít stěrkou.
Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.Korpus je upečený, když jde od krajů plechu a na párátko se nic nelepí.
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a zakysanou smetanou.
Tvarohovou náplň rozetřeme na vychladlý korpus a dáme na půl hodiny - hodinku do ledničky.
Ovoce potom poklademe na tvaroh, jemně ho zatlačíme do tvarohové náplně a zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu na sáčku.
Dáme zpátky do ledničky a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc.
Poznámka od kuchařky
Výborný osvěžující koláč, je jich tu spousta podobných, ale tento jsem nenašla. Recept je z časopisu Svět ženy, trochu jsem ho upravila podle sebe.
Ovoce se dá použít jakékoliv, pokud je kyselejší (jako třeba červený rybíz, který jsem použila já), může se před zalitím želé posypat vanilkovým cukrem.
Konkrétně červený rybíz dává koláči lehce nakyselkavou, osvěžující chuť - a přímo vynikající.
Před podáváním se koláč dá ozdobit šlehačkou, kdo to tak má rád, ale není to potřeba.
Je lepší mít trochu vyšší plech, protože je několik vrstev - korpus, tvaroh, ovoce, želé. I proto je lepší ovoce do tvarohu trošku zamáčknout.