Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pralinky jsou drobné cukrářské výrobky, které tvoří čokoládová skořápka s krémovou nebo tuhou náplní. Uvnitř náplně se může skrývat oříšek, ovoce v rumu, želé nebo drcené sušenky. Pralinky mají tvar malých bonbónů.

Mražené pralinky nejsou nic jiného než čokoládové bonbóny ze silikonového tvořítka na pralinky, které necháme zmrazit. Miniaturní nanuky se vejdou i do malé dětské pusy a v horkém dni jsou báječným osvěžením pro malé i pro dospělé.

Jak na krémovou náplň do pralinek

Připravíme si formu na pralinky, kterou umístíme na stejně velký podnos:

  • 100 g čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni 
  • 50 g 33% smetany, kterou vmícháme do čokolády
  • 100 g ovoce, rozmixovaného dohladka (jahody, maliny, banány apod.)

Čokoládu se smetanou nalijeme k ovoci a ušleháme tyčovým nebo smoothie mixérem či elektrickým šlehačem. Krém nalijeme do formiček. Pokud máme krému více, nalijeme ho do formy, vyložené fólií, nebo do nanukových tvořítek. Do krému můžeme vmáčknout kousek čerstvého ovoce. Necháme ho částečně ztuhnout a formu vložíme na několik hodin do mrazáku.

Ledové pralinky v čokoládě

Krémové pralinky můžeme jíst jen mražené, protože v teple povolí. I když se neroztečou, musely by se jíst lžičkou. Jak zamezit změknutí bonbónů?

  • Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a přidáme k ní pár kapek oleje. 
  • Pralinky vyjmeme z mrazáku a vyloupeme je z formy - jednu po druhé.
  • Každý bonbón na vidličce ponoříme do čokolády a klademe na pečicí papír.
  • Čokoláda na pralinkách okamžitě ztuhne a krém zůstane uvnitř.
  • Bonbóny můžeme ozdobit šrafováním jinobarevnou čokoládou.

Výborné pralinky máme na stole. Můžeme se rozhodnout, jestli je sníme mražené bez polevy nebo s polevou. Pokud je už nechceme zmrazit, uchováme je v ledničce - v křupavé čokoládové skořápce se skrývá jemná, krémová náplň s ovocnou příchutí, která se rozplývá na jazyku.

Sladké drobečky

Krém můžeme připravit i z tvarohu nebo jogurtu, z ovocné dřeně nebo ze smetany a dochucovadel. Takové pralinky můžeme jíst jen mražené, protože při skousnutí v nich nebude jemná nadýchaná pěna. Budou chutnat jako malé nanuky, ale už ne jako pralinky.

Komentáře

Další tipy a triky