Babiččina fazolačka

k.radulka Kuchařka: k.radulka

Doba přípravy: 3 hodiny 10 porcí Polévky 20 názorů

Suroviny

1 kg uzených žeber
1 balení bílé fazole velké nebo malé
cca 15 kuliček nového koření
5 bobkových listů
10 kuliček celého pepře
sůl
2 stroužky česneku
cca 8 brambor
1 smetana 12%
hladká mouka s vodou na zahuštění
voda cca 5 litrů
1 PL octa
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého opravdu velkého hrnce dáme vařit žebra, fazole (předem namočené fazole pokud dáváte velké, pokud malé nenamáčíme), koření, osolíme a vaříme dokud nebudou fazole a žebra měkké cca 1,5 hodiny.

  2. Maso vyndáme, obereme od kostí a vložíme zpět. Brambory oloupeme a nakrájíme na malinké kostky. Přidáme brambory do polévky a doředíme vodou dle potřeby. Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.

  3. Převaříme cca 10 minut tak, aby se dovařily brambory a vše bylo měkké. Ochutíme octem, polévky by měla být lehce nakyslá. Odstavíme z ohně a přimícháme smetanu.

Poznámka

Polévka je složitá, ale stojí za to. Toto je množství na veeelkou rodinu :D

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 580 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina fazolačka

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Kony: možná vám maminka prostě jen vařila jinak ;-)
    Měl byste ale spravedlivě uznat, že existují i jídla dost nefotogenická a tohle je jedno z nich. Zároveň je však i chutné, spousta z nás je zná, dělává a zrovna tento recept sdílelo na Facebooku 830 lidí - i to o něčem svědčí.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Kony: to jako že praseti dáváte kdejaké zbytky a tohle byste mu nedal? No chudák prase u vás teda.... Ono i to prase je dosti mlsné a na tomhle by si zcela určitě pochutnalo. Normálním lidem to chutná a prasátkům také.

    Odpovědět

  • Kony Kony(neregistrovaný)

    Nezlobte se ale některé jídla co tady prezentujete bych nedal ani praseti a to jsem z pětí dětí ale to by nám máma neuvařila

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Polévka nebo omáčka, to máš jedno, ne? Netvrdím, že to není polévka.My jsme jí doma říkali omáčka. Hlavně, že je dobrá.:-p Tenkrát mí zlatí rodiče ani nevěděli, co je to gastronomie.. To mě připomělo úsměvnou scénku z Pelíšků. Knedlík nebo nok?:-D

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    omáčka je omáčka, toto je polévka tzv. přesnídávková polévka podle gastronomie- nahrazuje i hlavní chod protože je vydatná a sytá:-p

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Andrejko, jak se to vezme. Podle fotky je vidět, že je hustší a my tomu doma říkali omáčka:-8 Ale klidně to může být i polévka;-)Doporučuji:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    BILKOVAI:To bych si dala taky:-p. A nemá to být spíš polévka, než jak píšeš omáčka? Je to tam uvedeno i v zařazení;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Tak dnes jsem tuto omáčku spáchala a přepadla mě velká nostalgie. Vzpomínka na dětství.:-* Jak jsem psala, maminka ji vařívala. Už jsou s tatínkem na pravdě boží;-( Já do ní dala víc octa a přidala cukr, aby byla sladkokyselá a vynechala jsem česnek.Můj bratr, který se odstěhoval do Ameriky před 16 lety, tak první, co bylo, volal" pošli mi recept na tu omáčku s tím bobkovým listem":-D Doma si dnes každý nandal 2 talíře:-O:-)):yes: Děkuji a přidávám pár obrázků. Bodík už jsem dala.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Vzpomněla jsem si na své dětství.;-( Tuto polívku nebo spíš omáčku vařívala moje maminka a té byl opravdu velikánský hrnec. Podávalo se s chlebem a nahradila hlavní jídlo. Díky za připomenutí. Musím jí uvařit.:-p:-* Stráášněěě dlouho jsem ji nejedla:-K:-K:-K....+1:-)

    Odpovědět

  • lomačka lomačka(neregistrovaná)

    Polívka paráda:-p:yes:, já ještě dávám kysané zelí a mám to jak zelňačku, to zase dělávala moje maminka::yes::yes:

    Odpovědět

  • Swinga Swinga

    8 BODÍK, MOC DOBRÉ:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Ja nedelam umele vlny..ja jen totalne blbnu!!!:-8 Ja si popletla dve Radusky: Radulikk a k.radulka :-D Takze se omlouvam vsem...Ta prvni mela nedavno hodne negativnich komentaru u receptu a ma 11 let...a kdyz jsem ted tady videla prvni komentar od k.radulky,ze si polevky nejsou podobne,tak jsem si myslela,ze je to ona a ze je smutna,ze ji budou ostatni napadat,ze sem dava stejne recepty..tak jsem chtela povzbudit :-)...nooo,ale holt,kdyz si spletu dve ruzne prezdivky,tak je z toho pak nesmysl ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Radulko, ale podobné recepty se dávají hlavně proto, aby si každý vybral podle své chuti, jak píše isahu, a nemusel prohledávat všechny polévky, protože mu třeba v jednom receptu nějaká přísada nesedí.
    U tvého receptu nevidím jediný hanlivý komentář.
    Já ji dělám podobně jako ty, jen dávám kysanou smetanu a dochucuju octem. To doufám nebereš jako urážlivý komentík, že ne ;-);-)

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Oskeruško děkuji za krásné psaní, jj některé komentáře jsou k breku. Vařím hlavně pro manžela a děti a to je pro mě hlavní:-D

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Okserusko, netuším, co je tak úžasného na tom, že se 28letá žena zajímá o vaření :-) navíc Radce nikdo fazolačku nehaní a podobné recepty se nedávají jako výtka, ale pro možnost širšího výběru a porovnání pro ostatní....tak co tu je zase za umělé vlny?:-O

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: fazolačka babiččina fazolová polévka fazolačka recept babiččiny recepty polévky fazolová fazolačka na kyselo pro ženy babiččiny recepty polévka fazolačka babicina fazolova polevka babiččiny recepty hlavní jidla bílá fazolačka babicina fazolacka fazolačka polévka fazulacka fazolačka - recept babiččiny recepty polévky fazolová polévka od babičky bílé fazole velké na smetaně fazolačka polévka recept babiččiny recepty fazolová polévka s uzených žeber

Zapomněl/a jsem heslo