

Babiččina fazolačka
Suroviny 10 porcí
- 1 kg uzených žeber
- 1 balení bílé fazole velké nebo malé
- cca 15 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 10 kuliček celého pepře
- sůl
- 2 stroužky česneku
- cca 8 brambor
- 1 smetana 12%
- hladká mouka s vodou na zahuštění
- voda cca 5 litrů
- 1 PL octa
Postup přípravy receptu
Do velkého opravdu velkého hrnce dáme vařit žebra, fazole (předem namočené fazole pokud dáváte velké, pokud malé nenamáčíme), koření, osolíme a vaříme dokud nebudou fazole a žebra měkké cca 1,5 hodiny.
Maso vyndáme, obereme od kostí a vložíme zpět. Brambory oloupeme a nakrájíme na malinké kostky. Přidáme brambory do polévky a doředíme vodou dle potřeby. Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
Převaříme cca 10 minut tak, aby se dovařily brambory a vše bylo měkké. Ochutíme octem, polévky by měla být lehce nakyslá. Odstavíme z ohně a přimícháme smetanu.
Poznámka od kuchařky
Polévka je složitá, ale stojí za to. Toto je množství na veeelkou rodinu :D
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Babiččina fazolačka
-
Radko, lepší fazolačku jsem nejedla, vařila nám jí kamarádka v Praze, ale nějak jsme se nepohodly a nestačila jsem si říci o recept. Teď jsem objevila ten váš a je to on
jen ona dávala trochu červené mleté papriky a kysanou smetanu. Moc děkuji
-
Kony: možná vám maminka prostě jen vařila jinak
Měl byste ale spravedlivě uznat, že existují i jídla dost nefotogenická a tohle je jedno z nich. Zároveň je však i chutné, spousta z nás je zná, dělává a zrovna tento recept sdílelo na Facebooku 830 lidí - i to o něčem svědčí. -
Kony: to jako že praseti dáváte kdejaké zbytky a tohle byste mu nedal? No chudák prase u vás teda.... Ono i to prase je dosti mlsné a na tomhle by si zcela určitě pochutnalo. Normálním lidem to chutná a prasátkům také.
-
Nezlobte se ale některé jídla co tady prezentujete bych nedal ani praseti a to jsem z pětí dětí ale to by nám máma neuvařila
-
Polévka nebo omáčka, to máš jedno, ne? Netvrdím, že to není polévka.My jsme jí doma říkali omáčka. Hlavně, že je dobrá.
Tenkrát mí zlatí rodiče ani nevěděli, co je to gastronomie.. To mě připomělo úsměvnou scénku z Pelíšků. Knedlík nebo nok?
-
omáčka je omáčka, toto je polévka tzv. přesnídávková polévka podle gastronomie- nahrazuje i hlavní chod protože je vydatná a sytá
-
Andrejko, jak se to vezme. Podle fotky je vidět, že je hustší a my tomu doma říkali omáčka
Ale klidně to může být i polévka
Doporučuji
-
BILKOVAI:To bych si dala taky
. A nemá to být spíš polévka, než jak píšeš omáčka? Je to tam uvedeno i v zařazení
-
Tak dnes jsem tuto omáčku spáchala a přepadla mě velká nostalgie. Vzpomínka na dětství.
Jak jsem psala, maminka ji vařívala. Už jsou s tatínkem na pravdě boží
Já do ní dala víc octa a přidala cukr, aby byla sladkokyselá a vynechala jsem česnek.Můj bratr, který se odstěhoval do Ameriky před 16 lety, tak první, co bylo, volal" pošli mi recept na tu omáčku s tím bobkovým listem"
Doma si dnes každý nandal 2 talíře
Děkuji a přidávám pár obrázků. Bodík už jsem dala.
-
Vzpomněla jsem si na své dětství.
Tuto polívku nebo spíš omáčku vařívala moje maminka a té byl opravdu velikánský hrnec. Podávalo se s chlebem a nahradila hlavní jídlo. Díky za připomenutí. Musím jí uvařit.
Stráášněěě dlouho jsem ji nejedla
....+1
-
Polívka paráda
, já ještě dávám kysané zelí a mám to jak zelňačku, to zase dělávala moje maminka:
-
8 BODÍK, MOC DOBRÉ
-
Ja nedelam umele vlny..ja jen totalne blbnu!!!
Ja si popletla dve Radusky: Radulikk a k.radulka
Takze se omlouvam vsem...Ta prvni mela nedavno hodne negativnich komentaru u receptu a ma 11 let...a kdyz jsem ted tady videla prvni komentar od k.radulky,ze si polevky nejsou podobne,tak jsem si myslela,ze je to ona a ze je smutna,ze ji budou ostatni napadat,ze sem dava stejne recepty..tak jsem chtela povzbudit
...nooo,ale holt,kdyz si spletu dve ruzne prezdivky,tak je z toho pak nesmysl
-
Radulko, ale podobné recepty se dávají hlavně proto, aby si každý vybral podle své chuti, jak píše isahu, a nemusel prohledávat všechny polévky, protože mu třeba v jednom receptu nějaká přísada nesedí.
U tvého receptu nevidím jediný hanlivý komentář.
Já ji dělám podobně jako ty, jen dávám kysanou smetanu a dochucuju octem. To doufám nebereš jako urážlivý komentík, že ne -
Oskeruško děkuji za krásné psaní, jj některé komentáře jsou k breku. Vařím hlavně pro manžela a děti a to je pro mě hlavní