Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rocky Balboa konzumoval syrová vejce zcela běžně, ale jsou tací, kterým představa pojídání syrových vajec nedělá dobře. Pokud se nechcete nakazit salmonelózou, anebo vám syrová vejce nechutnají, zkuste majonézu z vařených vajec.

Majonéza je omáčka, bez které si chlebíčky nebo bramborový salát dovedeme jen těžko představit. Také je to artikl, který je před oslavami nového roku obvykle vyprodaný, i když se obchody majonézou bohatě zásobí.

Máte-li zbylá vejce natvrdo nebo nechcete-li zpracovávat syrová vejce, můžete připravit domácí majonézu z vajec uvařených natvrdo. Je snadná, rychlá a velmi dobrá, takže vám možná odpadne starost s tím, kde na poslední chvíli sehnat majonézu letos.

Jak na majonézu z vajec natvrdo

K přípravě majonézy z vajec natvrdo budete potřebovat 3 vejce, 2 lžíce ghí, 1 lžičku dijonské hořčice, menší stroužek česneku a 0,5 lžičky citronové šťávy. Jak vidíte, jde o suroviny, které máte běžně doma.

  1. Vejce uvařená natvrdo oloupejte, rozkrojte na polovinu nebo na ještě menší části a vložte do mixéru.
  2. Rozpusťte ghí (přepuštěné máslo) a přilijte ho k vejcím.
  3. Přidejte také dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a přilijte citronovou šťávu.
  4. Nakonec přilijte 80 ml vody a směs osolte a opepřete.
  5. Vše mixujte, dokud nevznikne hladká pasta – hotová domácí majonéza.

Majonézu využijete i jinak, než jen jako pojivo bramborového salátu nebo omáčku k hranolkám. Majonéza se osvědčila také jako zvláčňující surovina při sladkém i slaném pečení. Několik tipů přinášíme ve výběru výše, další tipy najdete v databázi receptů.

Na webu najdete i souhrnný článek o všemožném využití majonézy v kuchyni.

Komentáře

Další tipy a triky