Naučte se majonézu z vařených vajec podle videonávodu. Hotová je během chvilky
Rocky Balboa konzumoval syrová vejce zcela běžně, ale jsou tací, kterým představa pojídání syrových vajec nedělá dobře. Pokud se nechcete nakazit salmonelózou, anebo vám syrová vejce nechutnají, zkuste majonézu z vařených vajec.
Majonéza je omáčka, bez které si chlebíčky nebo bramborový salát dovedeme jen těžko představit. Také je to artikl, který je před oslavami nového roku obvykle vyprodaný, i když se obchody majonézou bohatě zásobí.
Máte-li zbylá vejce natvrdo nebo nechcete-li zpracovávat syrová vejce, můžete připravit domácí majonézu z vajec uvařených natvrdo. Je snadná, rychlá a velmi dobrá, takže vám možná odpadne starost s tím, kde na poslední chvíli sehnat majonézu letos.
Jak na majonézu z vajec natvrdo
K přípravě majonézy z vajec natvrdo budete potřebovat 3 vejce, 2 lžíce ghí, 1 lžičku dijonské hořčice, menší stroužek česneku a 0,5 lžičky citronové šťávy. Jak vidíte, jde o suroviny, které máte běžně doma.
- Vejce uvařená natvrdo oloupejte, rozkrojte na polovinu nebo na ještě menší části a vložte do mixéru.
- Rozpusťte ghí (přepuštěné máslo) a přilijte ho k vejcím.
- Přidejte také dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a přilijte citronovou šťávu.
- Nakonec přilijte 80 ml vody a směs osolte a opepřete.
- Vše mixujte, dokud nevznikne hladká pasta – hotová domácí majonéza.
Majonézu využijete i jinak, než jen jako pojivo bramborového salátu nebo omáčku k hranolkám. Majonéza se osvědčila také jako zvláčňující surovina při sladkém i slaném pečení. Několik tipů přinášíme ve výběru výše, další tipy najdete v databázi receptů.
Na webu najdete i souhrnný článek o všemožném využití majonézy v kuchyni.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře