Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché nepečené tiramisu kuličky aneb tiramisu truffles (čokoládové bonbóny) si vás získají svou snadnou přípravou, luxusním vzhledem i příjemnou jemnou a přece výraznou chutí. Tiramisu kuličky jsou výtečnou volbou na přípravu vánočního cukroví i drobných dezertů pro různé sváteční chvíle během roku.

Tiramisu je známý dezert, který má své odpůrce i fanoušky, ovšem to pravé italské tiramisu nemá konkurenci. Název tiramisu vznikl ze spojení "tirami su" což v překladu znamená něco jako "vytáhni mě", "zvedni mě". Možná si tento dezert název získal díky spojení kávy a cukru, ale jisté je, že výsledek je naprosto povznášející. Díky snadné přípravě je tiramisu ve verzi nepečeného cukroví ideální i na chvíle, kdy nemáte příliš času ani energie na výrobu složitějšího díla. Kuličky se díky své tmavě hnědé barvě na svátečním stole krásně doplňují například se světlými včelími úlky.

Jak připravit tiramisu kuličky

Vytvořte podle našeho videonávodu malé tiramisu kuličky a vychutnejte si povznášející chuť tiramisu v každém drobném soustu.

  • Na přípravu jedné dávky, tj. přibližně 30 kusů kuliček, budete potřebovat 250 g mascarpone, 1 lžičku instantní kávy, 30 ml horké vody, 50 g moučkového cukru, 0,5 lžičky vanilkového extraktu, 140 g cukrářských piškotů a kakao na obalení kuliček podle potřeby.
  1. Instantní kávu zalejte horkou vodou a rozpusťte ji. Zamíchejte a nechte vychladnout.
  2. Tip: Kávu můžete vylepšit jednoduše tak, že použijete opravdu kvalitní kávu, případně přichystáte zrnkovou. Pokud chcete kuličkám dodat rumovou chuť, je možné přidat do kávy symbolicky trochu rumu.
  3. V elektrickém mixéru či sekáčku namixujte na jemný prášek cukrářské piškoty. Ty si zatím odložte stranou do misky.
  4. Do větší nádoby dejte mascarpone a moučkový cukr, společně je stěrkou promíchejte.
  5. Přilijte vanilkový extrakt a vychladlou kávu. Uvedené suroviny pečlivě promíchejte, aby se vše spojilo.
  6. Přidejte do krémové hmoty mleté piškoty a opět pečlivě promíchejte.
  7. Vzniklou hmotou dejte odležet na 30 minut do mrazáku.
  8. Po vytažení z mrazáku tvarujte kuličky, každá by měla mít cca 15 gramů.
  9. Na závěr kuličky obalte v kakau. Kuličky je lepší po dokončení ještě nechat nějakou dobu odležet v chladu, aby se ingredience i chutě prostoupily a kuličky správně držely tvar. Poté je již můžete servírovat.

Tiramisu kuličky, pěkně zabalené do vkusné malé krabičky, mohou být pěkným jedlým dárkem pro různé příležitosti.

Přejeme dobrou chuť provoněnou kávou a povznášející náladou.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky