Nepečené tiramisu kuličky: Zkuste podle videa slavný dezert v minimalistické verzi
Jednoduché nepečené tiramisu kuličky aneb tiramisu truffles (čokoládové bonbóny) si vás získají svou snadnou přípravou, luxusním vzhledem i příjemnou jemnou a přece výraznou chutí. Tiramisu kuličky jsou výtečnou volbou na přípravu vánočního cukroví i drobných dezertů pro různé sváteční chvíle během roku.
Tiramisu je známý dezert, který má své odpůrce i fanoušky, ovšem to pravé italské tiramisu nemá konkurenci. Název tiramisu vznikl ze spojení "tirami su" což v překladu znamená něco jako "vytáhni mě", "zvedni mě". Možná si tento dezert název získal díky spojení kávy a cukru, ale jisté je, že výsledek je naprosto povznášející. Díky snadné přípravě je tiramisu ve verzi nepečeného cukroví ideální i na chvíle, kdy nemáte příliš času ani energie na výrobu složitějšího díla. Kuličky se díky své tmavě hnědé barvě na svátečním stole krásně doplňují například se světlými včelími úlky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit tiramisu kuličky
Vytvořte podle našeho videonávodu malé tiramisu kuličky a vychutnejte si povznášející chuť tiramisu v každém drobném soustu.
- Na přípravu jedné dávky, tj. přibližně 30 kusů kuliček, budete potřebovat 250 g mascarpone, 1 lžičku instantní kávy, 30 ml horké vody, 50 g moučkového cukru, 0,5 lžičky vanilkového extraktu, 140 g cukrářských piškotů a kakao na obalení kuliček podle potřeby.
- Instantní kávu zalejte horkou vodou a rozpusťte ji. Zamíchejte a nechte vychladnout.
- Tip: Kávu můžete vylepšit jednoduše tak, že použijete opravdu kvalitní kávu, případně přichystáte zrnkovou. Pokud chcete kuličkám dodat rumovou chuť, je možné přidat do kávy symbolicky trochu rumu.
- V elektrickém mixéru či sekáčku namixujte na jemný prášek cukrářské piškoty. Ty si zatím odložte stranou do misky.
- Do větší nádoby dejte mascarpone a moučkový cukr, společně je stěrkou promíchejte.
- Přilijte vanilkový extrakt a vychladlou kávu. Uvedené suroviny pečlivě promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte do krémové hmoty mleté piškoty a opět pečlivě promíchejte.
- Vzniklou hmotou dejte odležet na 30 minut do mrazáku.
- Po vytažení z mrazáku tvarujte kuličky, každá by měla mít cca 15 gramů.
- Na závěr kuličky obalte v kakau. Kuličky je lepší po dokončení ještě nechat nějakou dobu odležet v chladu, aby se ingredience i chutě prostoupily a kuličky správně držely tvar. Poté je již můžete servírovat.
Tiramisu kuličky, pěkně zabalené do vkusné malé krabičky, mohou být pěkným jedlým dárkem pro různé příležitosti.
Přejeme dobrou chuť provoněnou kávou a povznášející náladou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře