Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, co dětem nebo dalším blízkým nadělit do mikulášské punčochy? Nezapomeňte na perníčky. Můžete tak totiž vyřešit dvě věci najednou - část perníčků darujete a zbytek si necháte ke svařáku pod stromeček.

Receptů na perníčky je jako sněhových vloček. Přinášíme vám recept na jednoduché těsto, které připravíte raz dva, a o to více času můžete věnovat samotnému zdobení. Dnes navíc snadno pořídíte širokou škálu vykrajovátek, díky nimž mohou mít vaše perníčky nejrůznější tvary.

Jednoduchý recept na perníčky

Tento článek vychází z receptu na ozdobené perníčky, pod kterým můžete v komentářích najít zkušenosti a tipy od našich čtenářů. Na jednu dávku těsta budete potřebovat 300 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 100 g másla, 3 lžíce medu, 1 lžíce kakaa, 1–2 vejce, 1/2 kypřicího prášku do perníku a 1/2 lžičky perníkového koření. Na přípravu bílkové polevy, kterou můžete perníčky ozdobit, budete potřebovat bílek a moučkový cukr.

  1. Veškeré suroviny propracujte do hladkého těsta, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň do druhého dne odležet v lednici.
  2. Poté těsto rozválejte, vykrajujte různé vánoční tvary a perníčky pečte při 180 °C přibližně 10 minut.
  3. Po vychladnutí perníčky ozdobte bílkovou polevou.

Tip1: Možná se vám bude hodit informace, jaké jsou možnosti přípravy bílkové polevy, a jak vychytat její ideální konzistenci.

Tip2: Podívejte se na další způsoby, jak lze perníčky ozdobit. Uvidíte, že způsobů je hned několik a zdobení bílkovou polevou je jen jedna z mnoha možností.

Perníčky jako od čerta

Pokud nejste fanoušci bílkové polevy nebo nemáte na zdobení čas, můžete zkusit vytvořit popraskaný efekt, který perníčkům dodá až „čertovský“ nádech. Stačí smíchat kakao s trochou vody a touto směsí perníčky potřít ještě před pečením. Po vytažení z trouby se můžete těšit na krásný popraskaný vzhled.

Perníčky budou krásně vypadat zabalené v celofánovém sáčku, který zavážete stuhou nebo přírodním provázkem. Pěkně lze dozdobit i zavařovací sklenici, do které perníčky nasypete. Přejeme mnoho radosti a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli