Domácí pasta z kapií a česneku: Gulášům a polévkám jednoduše dodá ten správný šmrnc
Jednoduché zeleninové směsi patří mezi dochucovadla, která se vyplatí mít doma po ruce. Jejich příprava je rychlá a skleniček nepotřebujeme mnoho, na dochucení stačí obvykle jen malé množství. Vyzkoušejte pasty podle různých receptů, vaše pokrmy s nimi získají více chuti a pikantnosti.
Jednoduše připravenou zeleninu můžete vyrobit pouze zastudena, o konzervaci se postará jen sůl a pečlivá hygiena surovin a pomůcek. Některé pasty ale obsahují soli méně a v tom případě potřebují zavaření, aby vydržely dostatečně dlouho. Po otevření je uchovávejte v ledničce a raději co nejdříve spotřebujte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mletá kapie s česnekem
Jednoduchá domácí pasta dodá vašim pokrmům tu správnou chuť. Neobsahuje příliš soli, proto s ní nemusíte šetřit.
- Na základní dávku si připravte 1 kg pěkně vybarvené kapie, 5 paliček česneku (i více), 1–2 lžíce soli, 50 ml slunečnicového oleje do směsi a menší množství oleje na zalití povrchu skleniček.
- Tip: Pokud máte rádi ostřejší chuť, tak můžete přidat i chilli papričky, vždy však zachovejte váhový poměr směsi.
- Kapie zbavte semínek i vnitřních žeber. Oloupejte česnek. Kapii i česnek dobře opláchněte a pak umelte na masovém mlýnku nebo jednoduše rozmixujte.
- Do směsi přidejte sůl a 50 ml oleje, vše společně důkladně promíchejte.
- Směs dávejte do perfektně čistých malých skleniček (např. od dětské výživy, se šroubovacími víčky), každou skleničkou trochu zatřeste, aby v ní nezůstaly vzduchové bubliny. Na povrch obsahu dejte cca 1 lžičku oleje, povrch musí být celý zalitý.
- Skleničky uzavřete víčky a vložte je do hrnce s vodou. Sterilujte při teplotě 100 °C po dobu 15 minut. Chladnout je pak můžete nechat pod ručníkem.
- A na co se tato zeleninová pasta hodí? Doporučujeme ji přidávat do jídel, do kterých byste dali sušenou mletou papriku. Výborně vylepší chuť gulášů a gulášových polévek.
Zeleninové směsi k dochucování pokrmů
- Vyzkoušejte báječnou zeleninovou směs z plodové zeleniny, cibule, soli a česneku. Do směsi dejte 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 1 kg cibule, 40 dkg soli, 20 dkg česneku. Společně vše umixujte a promíchejte, poté napěchujte do malých skleniček. Tuto směs nezavařujte, ke konzervaci stačí sůl, přesto dochucovadlo vydrží až do další sezony.
- Jiné skvělé dochucovadlo si můžete připravit pouze z 1 kg čerstvých červených kapií a 250 g soli. Papriky očistěte a umyjte, pak je umelte buď na masovém mlýnku nebo pomocí elektrického přístroje. Dobře je promíchejte se solí a nechte 24 hodin stát v chladu (ne v lednici). Potom směs napěchujte do malých skleniček, okraje očistěte a uložte do spíže na chladné, suché a temné místo. Při dochucování směs přidávejte až na závěr vaření, aby se v jídle zbytečně nevařila. Počítejte s tím, že je paprika dost slaná, proto bude potřeba jídlo dosolovat jen opatrně.
- Další variantu k dochucování jídel i na topinky získáte ze směsi 1,5 kg rajčat, 300 g oloupaného česneku a 70 g soli. Vše společně rozmixujte, dejte do skleniček a bez zavařování uchovávejte v suchu, temnu a chladu.
Máte ještě další tipy na jednoduché polotovary k dochucování jídel? Budeme rádi, když nám o nich napíšete.
Komentáře