Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštiku z drůbežích jater si nejčastěji vyrábíme v rámci příprav na oslavy svátku svatého Martina, kdy máme k dispozici zpravidla kachní či husí játra. Tuto paštiku si však můžete bez obav připravit i z jater kuřecích.

Játrové i masové paštiky jsou velmi oblíbené pro své snadné použití - stačí ji vzít z lednice, namazat na pečivo a začít jíst. Pokud se rozhodnete připravovat domácí paštiku, můžete ji naplnit do malých mističek a podávat ji s pečivem jako předkrm.

Jak připravit paštiku z drůbežích jater podle ČSN

Na 10 porcí potřebujete 500 g drůbežích jater, 160 g vepřového boku s kostí, 42 g cibule, 50 g husího nebo kachního škvařeného sádla, 40 g vejce (tedy 1 menší vajíčko), 10 g soli, paštikové koření podle chuti (mletý pepř, nové koření, muškátový květ a oříšek, zázvor), 12 g brandy, 35 g smetany, 20 g žampionů a 50 g slaniny.

  1. Drůbeží játra očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Vepřový bůček vykostěte a opláchněte.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a lehce orestujte na husím (kachním) sádle.
  3. Játra i bůček nakrájejte na menší kostičky, přidejte obojí k cibuli, krátce orestujte a následně poduste do změknutí. Směs nechte vychladnout.
  4. Vychladlou směs umelte najemno, přidejte vejce, sůl, jemně mleté paštikové koření, brandy a smetanu a vzniklý paštikový základ důkladně vyšlehejte.
  5. Nakonec jemně vmíchejte žampiony a 1/3 potřebného množství slaniny, obojí pokrájené na drobné kostičky.
  6. Paštikovou formu nebo menší mističky vyložte zbylou slaninou v podobě tenkých plátků a naplňte je paštikou. Povrch přikryjte zbylými plátky slaniny.
  7. Formy či misky uzavřete víkem nebo potravinářskou fólií a pozvolna vařte v páře po dobu 1 hodiny. Poté nechte paštiku vychladnout a uložte ji do lednice.
  8. Hotovou paštiku podávejte v mističkách ozdobenou kořením a čerstvými bylinkami, v případě formy ji vyklopte a nakrájejte na úhledné plátky.
  9. Paštiku z drůbežích jater podávejte s čerstvým či rozpečeným pečivem.

Na paštice si pochutnáte v případě, že máte naspěch a potřebujete se rychle najíst, ale také například v rámci svatomartinského hodování, kdy se husí či kachní paštika podává jako předkrm. A co zkusit třeba jiný recept na paštiku z kuřecích jater?

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky