Paštika z drůbežích jater podle ČSN: Tato pochoutka je vhodná i jako předkrm
Paštiku z drůbežích jater si nejčastěji vyrábíme v rámci příprav na oslavy svátku svatého Martina, kdy máme k dispozici zpravidla kachní či husí játra. Tuto paštiku si však můžete bez obav připravit i z jater kuřecích.
Játrové i masové paštiky jsou velmi oblíbené pro své snadné použití - stačí ji vzít z lednice, namazat na pečivo a začít jíst. Pokud se rozhodnete připravovat domácí paštiku, můžete ji naplnit do malých mističek a podávat ji s pečivem jako předkrm.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit paštiku z drůbežích jater podle ČSN
Na 10 porcí potřebujete 500 g drůbežích jater, 160 g vepřového boku s kostí, 42 g cibule, 50 g husího nebo kachního škvařeného sádla, 40 g vejce (tedy 1 menší vajíčko), 10 g soli, paštikové koření podle chuti (mletý pepř, nové koření, muškátový květ a oříšek, zázvor), 12 g brandy, 35 g smetany, 20 g žampionů a 50 g slaniny.
- Drůbeží játra očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Vepřový bůček vykostěte a opláchněte.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a lehce orestujte na husím (kachním) sádle.
- Játra i bůček nakrájejte na menší kostičky, přidejte obojí k cibuli, krátce orestujte a následně poduste do změknutí. Směs nechte vychladnout.
- Vychladlou směs umelte najemno, přidejte vejce, sůl, jemně mleté paštikové koření, brandy a smetanu a vzniklý paštikový základ důkladně vyšlehejte.
- Nakonec jemně vmíchejte žampiony a 1/3 potřebného množství slaniny, obojí pokrájené na drobné kostičky.
- Paštikovou formu nebo menší mističky vyložte zbylou slaninou v podobě tenkých plátků a naplňte je paštikou. Povrch přikryjte zbylými plátky slaniny.
- Formy či misky uzavřete víkem nebo potravinářskou fólií a pozvolna vařte v páře po dobu 1 hodiny. Poté nechte paštiku vychladnout a uložte ji do lednice.
- Hotovou paštiku podávejte v mističkách ozdobenou kořením a čerstvými bylinkami, v případě formy ji vyklopte a nakrájejte na úhledné plátky.
- Paštiku z drůbežích jater podávejte s čerstvým či rozpečeným pečivem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na paštice si pochutnáte v případě, že máte naspěch a potřebujete se rychle najíst, ale také například v rámci svatomartinského hodování, kdy se husí či kachní paštika podává jako předkrm. A co zkusit třeba jiný recept na paštiku z kuřecích jater?
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Komentáře