

Piškotová roláda
Suroviny
- Tento poměr je na 1 plech:
- Světlé těsto:
- 3 vejce
- 3 PL horké vody
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g mouky
- 50 g škrobu
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- Tmavé těsto:
- do mouky přimícháme 30 g kakaa
- Náplň brusinková se šlehačkou:
- 375 ml šlehačky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 balíček ztužovače šlehačky
- 300 g brusinkového kompotu
- Náplň čokoládová:
- 400 ml šlehačky
- 2 balíček vanilkového cukru
- 2 balíček ztužovače šlehačky
- 75 g rozpuštěné čokolády
Postup přípravy receptu
Z bílků a vody ušleháme velmi tuhý sníh, pomalu přisypeme cukr, vanilkový cukr a přimícháme rozšlehané žloutky.
Přisypeme směs mouky, škrobu a prášku do pečiva a vmícháme do těsta.
Těsto rozetřeme na papírem vyložený pečicí plech a ihned upečeme do světle zlaté barvy (horký vzduch plus 160°-180°C: 20-25 min nebo horní/spodní pečení 180°-200°C: 15-20 min + předehřát, 2. úroveň odspodu).
Plát těsta vyklopíme na vodou navlhčenou utěrku, papír stáhneme a těsto pomocí utěrky srolujeme. Po vychladnutí plníme libovolnou náplní, trochu náplně ponecháme stranou na potření rolády zvenku. Krájíme na 2 cm silné kousky.
Brusinková náplň: Ušleháme smetanu se ztužovačem, vanilkovým cukrem, přimícháme brusinky, natřeme na upečenou roládu a srolujeme.
Čokoládová náplň: Ze smetany vanilkového cukru a ztužovače ušleháme hustou šlehačku, část šlehačky smícháme s mírně vychládlou čokoládou, přidáme k ostatní šlehačce a umícháme do hladkého krému. Potřeme upečenou roládu a srolujeme. Dobrou chuť :-)