Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbylé husí sádlo a kosti z pečínky? Ze sádla bude skvělá pomazánka, z kostí parádní vývar
Zdroj: Toprecepty

Upekli jste o víkendu výbornou svatomartinskou husu a zbylo vám hodně sádla? Máme pro vás několik perfektních tipů, kam s touto vynikající kuchařskou surovinou!

Zužitkujte zbytky z husy: sádlo a kosti

Svatý Martin už odcválal, husy jsou snědeny, ale v mnoha domácnostech možná zbývají cenné suroviny. Naše babičky nevyhodily nikdy nic, ani takovou drahocennou věc, jako je sádlo z vypečené husy, anebo kosti a skelet z pečínky. Pro obojí se v kuchyni najde perfektní využití.

Připomeňme si klasické způsoby zpracování i novější zakomponování husího sádla či kostí do dalších pokrmů. 

Jak využít husí sádlo 

Husí sádlo je vysoko ceněno v kuchyni pro svou bohatou chuť a vysoký kouřový bod kolem 190 °C, což ho dělá ideálním pro pečení a smažení. Uzavřené v čisté sklenici vám vydrží v lednici až do Vánoc. A zde jsou některé pokrmy, ve kterých ho můžete skvěle využít už dřív:

  • Pečené brambory: Brambory pečené v husím sádle získají krásně křupavou kůrku a bohatou chuť.
  • Konfit: Pomalá úprava masa v sádle je současně osvědčenou tradiční francouzskou metodou konzervace.
  • Zeleninové a bramborové gratiny: Vrstvení zeleniny nebo brambor s husím sádlem a pečení do zlatova.
  • Smažení: Řízky na husím sádle získají nadpozemskou chuť i vůni! 
  • Slané pečení: Přidání husího sádla do těst dodá výrobkům jedinečnou chuť a křehkost. Zkuste třeba v tomto receptu nahradit olej právě husím sádlem
  • Rillettes: Husí sádlo je také skvělé pro přípravu klasických francouzských pokrmů jako jsou rillettes. Při jejich přípravě je vhodný poměr masa k sádlu obvykle asi 4:1. Tento poměr zajišťuje, že rilettes budou dostatečně šťavnaté a mastné pro správnou konzistenci, ale zároveň zůstanou převážně masové. Množství sádla můžete upravit podle osobních preferencí. Kromě základních ingrediencí jako maso, sádlo, sůl a pepř můžete do rilettes přidat mnoho dalších přísad pro zajímavější ochucení jako jsou bylinky, šalotka, česnek, ořechy nebo sušené ovoce.
  • Pomazánka: Sádlo lze využít také do škvarkové nebo masové pomazánky. Dá jí mnohem silnější chuť. 

Nejlépe pro přípravu chuťově bohatého vývaru! Jak na to? Obraný skelet z pečené husy dejte do hrnce a přilijte jen tolik vody, aby byly kosti ponořeny. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu spolu se solí a kořením.

Sílu vývaru lze umocnit dalším syrovým drůbežím ořezem na polévku. S nízkými náklady koupíte třeba kuřecí nebo i kachní krky, ale použít můžete i hřbety, křídla a podobně. Po minimálně dvou hodinách pomalého tažení vznikne vývar, který může sloužit jako základ budoucí polévky a nebo ještě lépe jako stavební kámen šťávy k blížící se Štěpánské kachně, vychladlý a uložený do mrazáku si na ni bez problému počká. 

Náš tip: Jak na poctivý klasický vývar se podívejte v našem videu. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více