Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Syrová rajčata jsou bezvadnou zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu, a to jak nakrájená na půlměsíčky, tak i ve formě salátu s cibulí. Chutnají ale i v teplé kuchyni. Jak rajčata péct se dozvíte v následujících řádcích.

Rajčata je možné péct společně s další zeleninou a masem v jednom pekáčku. Připravíte tak rychlý oběd, který nezašpiní mnoho nádobí. Rajčata se ale dají péct i samotná, pouze ochucená různým kořením. Jíst se dají jen tak, nebo se použijí do dalšího pokrmu.

Jak na pečená rajčata

Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem. Použít můžete jak velká masitá, tak i malá cherry rajčátka. Tak či tak, rozkrojte je na půl a vyskládejte na plech řezem nahoru. Rajčata zakápněte olejem, ideální je ten ve spreji. Dále je ochuťte podle tipů níže a dejte do trouby. Tu nechte rozehřát na 180 °C. Podle velikosti se budou rajčata péct zhruba půl hodiny až hodinu.

  • Rajčata stačí pouze posolit, zejména pokud je budete péct s další zeleninou či masem.
  • Přidat můžete i bylinky, vhodné jsou ty sušené. Skvěle se hodí tymián, bazalka, oregano, nebo přímo směs provensálských bylinek.
  • Pořádný říz rajčatům dodá česnek. Ten na ně můžete dát jak prolisovaný, tak i nakrájený na tenké plátky.
  • Když rajčata posypete třtinovým cukrem, nebo je potřete tekutým medem, krásně zkaramelizují.
  • Překvapivě dobře si s nasládlou chutí rajčat rozumí balzamikový ocet.
  • Na rozkrojená rajčata můžete nasypat strouhanku s česnekem, sýrem a bylinkami. Po upečení bude krusta krásně křupavá.
  • Rajčata je také možné před pečením vydlabat, naplnit mletým masem a sýrem, a zapéct až pak.
  • Pečená rajčata můžete servírovat například s rybou, masem, jako teplý salát s další zeleninou, nebo je můžete dát do těstovin či rizota. Výborná z nich bude také polévka.
  • Nejvíce chuť pečených rajčat vynikne na kousku pečiva, například na rozkrojené bagetě. Pokud si ji nejprve rozpečete v troubě, pochutnáte si pohádkově.

Ochucená pečená rajčata si také můžete uschovat na později. Ještě horká je natlačte do zavařovacích sklenic, které zavřete, otočte dnem vzhůru a po vychladnutí skladujte v chladu a suchu.

Komentáře

Další tipy a triky