Jak udělat pečená rajčata, jak je ochutit a s čím je podávat? Poradíme
Syrová rajčata jsou bezvadnou zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu, a to jak nakrájená na půlměsíčky, tak i ve formě salátu s cibulí. Chutnají ale i v teplé kuchyni. Jak rajčata péct se dozvíte v následujících řádcích.
Rajčata je možné péct společně s další zeleninou a masem v jednom pekáčku. Připravíte tak rychlý oběd, který nezašpiní mnoho nádobí. Rajčata se ale dají péct i samotná, pouze ochucená různým kořením. Jíst se dají jen tak, nebo se použijí do dalšího pokrmu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na pečená rajčata
Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem. Použít můžete jak velká masitá, tak i malá cherry rajčátka. Tak či tak, rozkrojte je na půl a vyskládejte na plech řezem nahoru. Rajčata zakápněte olejem, ideální je ten ve spreji. Dále je ochuťte podle tipů níže a dejte do trouby. Tu nechte rozehřát na 180 °C. Podle velikosti se budou rajčata péct zhruba půl hodiny až hodinu.
- Rajčata stačí pouze posolit, zejména pokud je budete péct s další zeleninou či masem.
- Přidat můžete i bylinky, vhodné jsou ty sušené. Skvěle se hodí tymián, bazalka, oregano, nebo přímo směs provensálských bylinek.
- Pořádný říz rajčatům dodá česnek. Ten na ně můžete dát jak prolisovaný, tak i nakrájený na tenké plátky.
- Když rajčata posypete třtinovým cukrem, nebo je potřete tekutým medem, krásně zkaramelizují.
- Překvapivě dobře si s nasládlou chutí rajčat rozumí balzamikový ocet.
- Na rozkrojená rajčata můžete nasypat strouhanku s česnekem, sýrem a bylinkami. Po upečení bude krusta krásně křupavá.
- Rajčata je také možné před pečením vydlabat, naplnit mletým masem a sýrem, a zapéct až pak.
- Pečená rajčata můžete servírovat například s rybou, masem, jako teplý salát s další zeleninou, nebo je můžete dát do těstovin či rizota. Výborná z nich bude také polévka.
- Nejvíce chuť pečených rajčat vynikne na kousku pečiva, například na rozkrojené bagetě. Pokud si ji nejprve rozpečete v troubě, pochutnáte si pohádkově.
Ochucená pečená rajčata si také můžete uschovat na později. Ještě horká je natlačte do zavařovacích sklenic, které zavřete, otočte dnem vzhůru a po vychladnutí skladujte v chladu a suchu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře