Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivy jsou plody olivovníku evropského, který se nejvíce pěstuje v jižní Evropě. U nás v obchodech černé nebo zelené olivy většinou kupujeme v nálevu v konzervě nebo vakuované v plastovém obalu.

Olivy často zobeme jen tak večer při sledování našeho oblíbeného seriálu nebo jimi pohostíme nečekanou návštěvu. Olivy se však hodí do mnoha pokrmů a skrývají v sobě mnoho zdraví prospěšných látek, proto je škoda je více v kuchyni nevyužívat.

Olivy jako ozdoba

Jestliže máte olivy rádi, vždy se hodí mít doma ve spíži jednu konzervu schovanou. Využijete ji především při přípravě studené kuchyně a při zdobení chlebíčků i jednohubek. A pokud je mají rády i vaše děti, můžete z olivy vytvořit pavouka nebo malou berušku a ozvláštnit tak dětem večeři.

Olivy v salátu

Zejména v letních měsících se olivy konzumují v lehkých salátech, a to buď podávaných jako příloha nebo i hlavní chod. V salátu mohou být olivy hlavní složkou, nebo pouze doplňkem ostatních ingrediencí. Černé olivy ale nesmí chybět v pravém řeckém salátu.

Olivy v pečivu

Pokud si doma pečete svůj vlastní chléb nebo jiné pečivo, zkuste do něj příště přidat právě vaše oblíbené olivy. Kromě domácího chleba, nadýchaných housek nebo křupavých bagetek si také můžete vyhrát s tvarem pečiva a připravit třeba olivové kytičky nebo olivové spirálky.

Olivy na pizze

Olivy samozřejmě nesmí chybět v italské kuchyni, proto se často objevují jako přísada na pizze. Kromě klasické pizzy můžete olivy přidat i do pizzových roládek, pizzových muffinů nebo pizzového chleba. Při výrobě těsta zkuste experimentovat a připravit si třeba pizzu z cukety

Olivy při nakládání sýrů

Bez oliv se neobejdete ani pokud se rozhodnete udělat si nakládaný sýr v oleji. Nejčastěji se olivy využívají při nakládání balkánského sýra. Kromě něj je však možné naložit například i sýr feta, plísňový hermelín nebo vytvořit směs sýrů různých druhů.

Olivy k těstovinám a masu

Výborně se olivy vyjímají v těstovinových salátech nebo v masových pokrmech. Do těstovinového salátu můžete olivy přidat jen tak, nebo z nich připravit olivovou omáčku. Co se masových pokrmů týče, hodí se jak k drůbežímu masu, vepřovým plátkům i pečenému hovězímu.

A co z oliv nejčastěji připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích o své rady a tipy. A pokud máte rádi italskou kuchyni, můžete si připravit spaghetti alla puttanesca podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky