Pečený čaj se zázvorem krásně prohřeje a příjemně naladí. Skvěle chutná s citrusy
Pečený zázvorový čaj je plný vitaminů a doporučuje se při každém zimním nachlazení. Krásně prohřeje a pokud je správně zavařený a dobře skladovaný, vydrží bez problémů i několik měsíců. Nezapomeňte přidat voňavé koření.
Pečený zázvorový čaj s citrusy má příjemnou pikantní a zároveň svěží chuť díky zázvoru a limetce. Intenzivní vůně vás naladí na tu pravou vánoční atmosféru, protože čaj obsahuje kromě skořice i badyán nebo hřebíček. Když ho dobře zavaříte, můžete ho připravit ve větší dávce a postupně z něj odebírat po celou zimu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pečený čaj se zázvorem
Na pečený zázvorový čaj budete potřebovat 1 kg čerstvého zázvoru, 2 citrony, 2 limetky, 2 lžíce rumu nebo slivovice, 800 g třtinového cukru, 4 badyány, 2 celé skořice a zhruba 15 hřebíčků.
- Čerstvý zázvor a omyté citrusy oloupejte. Na loupání zázvoru použijte lžičku nebo škrabku na brambory.
- Zázvor nakrájejte na tenké plátky, limetku a citron na malé kostičky a vše vložte do vyššího pekáčku spolu s veškerým kořením. Skořici nalámejte na menší kousky.
- Citrusovou kůru zbavenou hořké bílé slupky nakrájejte na tenké proužky a vložte ke směsi.
- Směs zasypte třtinovým cukrem a zalijte vodou tak, aby byla ponořená.
- Pekáček přikryjte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na 40 minut. Dalších 20 minut pečte směs odkrytou. Po upečení by se měla vytvořit konzistence připomínající sirup.
- Nakonec přidejte 2 lžíce alkoholu, promíchejte a ještě horké naplňte do sklenic. Sklenky zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Hotové sklenice s čajem uchovávejte v chladu a temnu, po otevření je uložte do lednice. Pro přípravu čaje vám stačí 2–3 lžičky směsi zalít 250 ml vody a užít si svou chvilku pohody s horkým nápojem.
Pokud byste se chtěli inspirovat výrobou pečeného čaje z rybízu a dalšího ovoce, můžete se podívat na video níže.
Komentáře