Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která má mnoho výhod. Především tu, že umožňuje namíchat si čaj podle vlastní chuti a ve složení, které danému jedinci maximálně vyhovuje. Navíc to může být i efektní ručně dělaný dárek. Jak si ho vyrobit doma?

Pečený čaj pro každého

Možná už jste se setkali s pojmem pečený čaj - je to lahůdka, která se v posledních letech stává víc a víc populární a dá se běžně sehnat v obchodech. Přitom se jedná spíše o návrat klasiky - tímto způsobem čaj připravovaly naše pra a praprababičky. Vyrobit doma si ho koneckonců můžete i vy. Jak už název napovídá, pečený čaj se připravuje tak, že se různé druhy ovoce pečou dohromady s kořením, dokud nepustí šťávu. Hotová směs se pak konzervuje a pro přípravu teplého nápoje zalívá horkou vodou.

Velkou výhodou pečeného čaje připraveného doma je, že máte úplný přehled o tom, z čeho se skládá. Žádné přidané cukry nebo škodlivé látky, opravdu jen to, co do něj sami dáte. Dalším plusem je vzhled pečeného čaje - připomíná jakousi marmeládu s velkými kousky ovoce uvnitř, takže pokud pečený čaj vložíte do pěkné sklenice, můžete hotový produkt směle věnovat jako jedlý vánoční dárek. Základní směs pro přípravu pečeného čaje doma sestává z jablek, citrusů (citronů nebo mandarinek), cukru a koření. K tomu se pak přidávají další druhy ovoce, které dotváří konkrétní příchuť. Směs se peče na plechu asi 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Každých 10 minut ji ale musíme promíchat a zkontrolovat, zda se ovoce nepřipaluje a pouští šťávu tak, jak má.

Na co si dát pozor?

Pokud do čaje přidáváte citrony, nepoužívejte víc než 1 kus na celý plech a ještě navíc ohlídejte, aby se jednalo o ovoce s kůrou, která nebyla chemicky ošetřena a i tak je řádně umyjte. Jinak by byl čaj nepoživatelně hořký. Poměr cukru a ovoce je asi 2:1, tzn. na 1 kilogram ovoce 500 gramů cukru. Mějte na paměti, že čaj se dá vždy dosladit jako hotový nápoj v hrnku, takže směs nemusí být příliš sladká. Pokud místo klasického bílého cukru použijete cukr třtinový, připravte se na to, že může dát hotovému pečenému čaji tmavší barvu. Směs na pečený čaj po vyndání z trouby přendejte do uzavíratelných sklenic, které po uzavření převráťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Dají se ale zakonzervovat zavařením, případně do nich těsně před uzavřením můžete kápnout trochu pálenky nebo rumu, aby čaj vydržel déle čerstvý. Obecně platí, že se k pečenému čaji chováme jako k zavařenině, tedy skladujeme na tmavém a chladném místě. Zaujalo vás to? Vyrobte si pečený čaj doma podle některého z našich receptů:

Recepty na pečený čaj

Babiččino tajemství

Na babiččino tajemství budeme potřebovat 400 g menších jablek, nejlépe červených, dále asi 200 g rybízu a červeného lesního ovoce (může být mražené), 100 g šípků, asi 350 g cukru krystal, hřebíček, badyán a 1 citron. Postup: Jablka nakrájíme na měsíčky a ty pak ještě na menší kousky a položíme na plech. Přidáme červené ovoce a šípky, koření, posypeme cukrem a poklademe na plátky pokrájeným citronem.

Antichřipák

Antichřipkový čaj neboli antichřipák je skvělým pomocným lékem na všechny podzimní a zimní neduhy. Připravíme jej z 600 g jablek, pořádné dávky zázvoru (množství záleží na tom, jak silný chcete čaj mít), medu, skořice, hřebíčku a citronu. Postup: Jablka opět pokrájíme na menší a tenké kousky, na plechu je promícháme s na plátky pokrájeným oloupaným zázvorem. Přidáme med, skořici, hřebíček a poklademe na plátky pokrájeným citronem.

Podzimní pohlazení

V této směsi zkombinujeme 200 - 300 g jablek se stejným množstvím hrušek a k nim přidáme ještě 100 gramů sušených švestek. Sušené švestky jsou dost sladké samy o sobě, takže směs již nedoslazujeme. K tomu na plech přihodíme hřebíček, skořici, badyán a místo citronu tentokrát sáhneme po mandarince. Tip: Před pečením z měsíčků mandarinek odstraníme tenkou průsvitnou slupku, která by pečením zhořkla.

Vánoční zázrak

Vánoční zázrak má svou chutí i vůní připomínat svařák a celkově sváteční atmosféru adventu. Na jeho přípravu budeme potřebovat 400 gramů sladkých jablek, 200 g mandarinek, pořádnou porci skořice, hřebíčku a badyánu, cca 300 g cukru krystal a 150 g rozinek naložených v rumu. Postup: Pokrájená jablka a oloupané měsíčky mandarinek položíme na plech, promícháme s kořením, cukrem a rozinkami a pečeme 30 - 40 minut na 200°C. 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více