Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza kroužky nebo šneky jsou snadným pohoštěním pro společné chvíle s rodinou či s přáteli. Navzdory jednoduchosti jejich přípravy se nabízí mnoho variant, jak je udělat a naplnit. Každý si je může nachystat přesně tak, aby odpovídaly jeho představám.

Charakteristickou součástí těchto snacků je právě listové těsto, díky kterému má drobné pečivo charakteristickou lehce křupavou formu. Pokud chcete svůj výtvor pozvednout na ještě vyšší úroveň, můžete si listové těsto připravit od základu sami doma, ale kupované těsto je naprosto dostačující a výtečné. Plát těsta po libosti plňte buď sladkou marmeládou, nebo různými slanými náplněmi. Výtečné je také to, že na své si přijdou i vegetariáni, protože lze snadno připravit i bezmasou variantu.

Jak připravit pizza kroužky

Jednoduchý recept na pizza kroužky z úvodního videa je základem, který vás může inspirovat, ale možností, jak si jej ještě více zpestřit, je celá řada.

  1. Na jednu dávku šneků budete potřebovat 1 chlazené listové těsto, kečup (podle potřeby), nastrouhaný tvrdý sýr (podle potřeby), 4–6 plátků šunky (nebo měkkého salámu), grilovací koření.
  2. Listové těsto nechte lehce zahřát v místnosti, jemně poprašte moukou a vyválejte na plát. Lze také použít již vyválené pláty listového těsta, které jsou k dostání v některých supermarketech.
  3. Rozválený plát těsta potřete rovnoměrně jemnou vrstvou kečupu (můžete připravit domácí kečup). 
  4. Tip 1: Místo kečupu můžeme doporučit domácí rajčatovou omáčku, do které přidejte koření na pizzu či provensálské koření. Pro milovníky pikantních pokrmů lze také použít chilli koření, nebo pikantní kečup.
  5. Na vrstvu kečupu rozložte plátky šunky a nasypte strouhaný sýr. Postupujte tak, aby se následně vše dalo dobře srolovat a jednotlivé ingredience z těsta příliš nevypadávaly. Pro pestrou chuť posypte náplň grilovacím kořením.
  6. Tip 2: Do šneků lze přidat i další suroviny například různé chuťově zajímavé sýry, jako je niva, mozzarella, nebo cheddar. Také se do nich výtečně hodí například sterilovaná kukuřice nebo olivy.
  7. Plát opatrně srolujte a vytvořte rovnoměrnou "nohavici". Postupně z ní odkrajujte cca půl centimetru široká kolečka.
  8. Kolečka s rozestupy pokládejte na připravený plech s pečicím papírem.
  9. Rozšlehejte vejce a před pečením mašlovačkou potřete povrch každého kroužku. Pečte podle vaší trouby – při teplotě přibližně 210 °C po dobu cca 10–15 minut.
  10. Po upečení nechte pizza kroužky vychladnout a servírujte je.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky