Co třeba upéct pizza šneky z listového těsta? Chutnají báječně a hotové jsou za chvilku
Mezi nejoblíbenější varianty slaného pohoštění patří kromě nejrůznějších chlebíčků a jednohubek také pizza šneky. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá, přitom jsou šneky efektní a lákavé. Na talířích se dlouho "neohřejí", protože je o ně pokaždé velký zájem.
S listovým těstem se krásně pracuje, na pizza šneky je můžete koupit chlazené nebo mražené. Výhodou mraženého je, že se dá snadno skladovat a pokud si je nakoupíte do zásoby, budete je mít stále po ruce. Listové těsto je výtečné pro využití nasladko i naslano. Nejjednodušší slanou variantou jsou nejrůznější tyčinky, ochucené kmínem nebo jiným kořením a osolené. Jen trochu více práce je s pizza šneky, ale hotové je budete mít taky raz dva.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct pizza šneky
Základem je listové těsto, náplň si upravíte podle vlastní chuti a možností.
- Na jednu dávku pizza šneků podle úvodního videa si připravte 400–500 g listového těsta. Na náplň budete potřebovat 4–6 lžic kečupu, plátky měkkého salámu, strouhaný sýr (eidam nebo goudu), sušené oregano, sůl a grilovací koření. Na dokončení budete potřebovat 1 vejce na potření a kmín na posypání.
- Na pomoučené podložce rozválejte listové těsto a potřete je kečupem.
- Dále na ně rozložte plátky měkkého salámu (vegetariáni je vynechají), posypte je strouhaným sýrem a okořeňte oreganem a grilovacím kořením. Můžete lehce dosolit.
- Tip: K posypání se báječní hodí i koření na pizzu, případně čerstvá nebo sušená bazalka.
- Těsto srolujte a nakrájejte na kolečka, osvědčená síla (tloušťka) koleček je přibližně 1 cm.
- Kolečka rovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je vajíčkem, aby se těsto při pečení zpevnilo a získalo pěknou barvu. Povrch koleček můžete ještě posypat drceným kmínem.
- Včas zapněte troubu a nechte ji rozehřát na 230 °C. Plech s kolečky vložte do předehřáté trouby a pečte je tak dlouho, aby se těsto nafouklo a získalo zlatavou barvu. Počítejte s časem přibližně 15 minut, vezměte ale v úvahu, že každá trouba peče trochu jinak.
Jak se peče z listového těsta
- Listové těsto pečte na plechu, který nejprve vyložíte pečicím papírem nebo jen vypláchnete studenou vodou, mazat plech tukem není potřeba.
- Plech s pečivem vkládejte do předem dobře vyhřáté trouby.
- Pečení by mělo být zpočátku prudké, aby pečivo pěkně naskočilo a získalo pěkný tvar, ale po několika minutách teplotu zmírněte a kousky pozvolna dopečte.
- Při pečení zbytečně neotvírejte troubu, a to především v prvních minutách, aby pečivo správně naskočilo.
Z listového těsta můžete upéct i sladké moučníky, třeba jablkový závin.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře