Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi nejoblíbenější varianty slaného pohoštění patří kromě nejrůznějších chlebíčků a jednohubek také pizza šneky. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá, přitom jsou šneky efektní a lákavé. Na talířích se dlouho "neohřejí", protože je o ně pokaždé velký zájem.

S listovým těstem se krásně pracuje, na pizza šneky je můžete koupit chlazené nebo mražené. Výhodou mraženého je, že se dá snadno skladovat a pokud si je nakoupíte do zásoby, budete je mít stále po ruce. Listové těsto je výtečné pro využití nasladko i naslano. Nejjednodušší slanou variantou jsou nejrůznější tyčinky, ochucené kmínem nebo jiným kořením a osolené. Jen trochu více práce je s pizza šneky, ale hotové je budete mít taky raz dva.

Jak upéct pizza šneky

Základem je listové těsto, náplň si upravíte podle vlastní chuti a možností.

  1. Na pomoučené podložce rozválejte listové těsto a potřete je kečupem
  2. Dále na ně rozložte plátky měkkého salámu (vegetariáni je vynechají), posypte je strouhaným sýrem a okořeňte oreganem grilovacím kořením. Můžete lehce dosolit.
  3. Tip: K posypání se báječní hodí i koření na pizzu, případně čerstvá nebo sušená bazalka.
  4. Těsto srolujte a nakrájejte na kolečka, osvědčená síla (tloušťka) koleček je přibližně 1 cm.
  5. Kolečka rovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je vajíčkem, aby se těsto při pečení zpevnilo a získalo pěknou barvu. Povrch koleček můžete ještě posypat drceným kmínem.
  6. Včas zapněte troubu a nechte ji rozehřát na 230 °C. Plech s kolečky vložte do předehřáté trouby a pečte je tak dlouho, aby se těsto nafouklo a získalo zlatavou barvu. Počítejte s časem přibližně 15 minut, vezměte ale v úvahu, že každá trouba peče trochu jinak.

Jak se peče z listového těsta

Při pečení z listového těsta dodržujte některé osvědčené rady:
  • Listové těsto pečte na plechu, který nejprve vyložíte pečicím papírem nebo jen vypláchnete studenou vodou, mazat plech tukem není potřeba.
  • Plech s pečivem vkládejte do předem dobře vyhřáté trouby.
  • Pečení by mělo být zpočátku prudké, aby pečivo pěkně naskočilo a získalo pěkný tvar, ale po několika minutách teplotu zmírněte a kousky pozvolna dopečte.
  • Při pečení zbytečně neotvírejte troubu, a to především v prvních minutách, aby pečivo správně naskočilo.

Z listového těsta můžete upéct i sladké moučníky, třeba jablkový závin.

 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky