

Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem
Suroviny plech 32 x 23 cm
- Na základ:
- 350 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 75 g cukru krupice
- 150 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- Na dokončení:
- 50 g mandlových lupínků nebo hrubě mletých lískových oříšků
- Náplň maková:
- 200 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 75 g cukru krupice
- kůra z poloviny citronu
- Náplň tvarohová:
- 250 g tvarohu (kostka)
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 30 ks švestek (čerstvé nebo mražené půlené) nebo 20 ks meruněk
Postup přípravy receptu
Začneme náplněmi: mák krátce povaříme v mléce s cukrem, přidáme nastrouhanou kůru a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a pudinkovým práškem a necháme stranou. Čerstvé ovoce omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Měla jsem švestky z mrazáku.
Zapneme troubu na 180°C a uděláme drobenku. V míse smícháme sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce a rukou promícháme. Z hotové drobenky odebereme cca 1/3 a k ní přidáme mandlové lupínky (na švestkový), nebo lískové oříšky (na meruňkový). Ostatní drobenku, zhruba 2/3, nasypeme rovnoměrně na plech (32 x 23 cm) vyložený papírem na pečení a trochu rukou přimáčkneme.
Na drobenku rozetřeme stěrkou makovou náplň, na ni poklademe do řad ovoce a to pokryjeme tvarohovou náplní. Lehce stěrkou uhladíme a posypeme drobenkou s mandlemi nebo oříšky podle druhu ovoce. Pečeme 35-40 minut dorůžova. Necháme vychladnout a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Recept mám ze sešitu po mamince, nejraději jsme měli ten s meruňkami a lískovými oříšky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem
-
Veronika.Hrozna: Díky za foto
-
danila:
já moc děkuji za slova chvály a jsem ráda, že chutnal
hezký víkend
-
musela som tento koláč upiecť! Je fantastický!!
Dávno som si si tak nepochutila, robila som so slivkami, nabudúce skúsim s marhuľami, vďaka za úžasný recept
-
Veronika.Hrozna:
super
-
Marie Svarcova: Teď jsem doochutnávala studený z lednice , trošku se proležel
mňam!
-
Veronika.Hrozna:
moc děkuji a mamka by měla radost
-
Veronika.Hrozna:
-
Co dodat , nic ! Lahodný, měkký moučníček , tak akorát dle mé chuti. Určitě nepeču naposledy !
Mohu doporučit !
-
Marie Svarcova: Už se peče.
-
Veronika.Hrozna:
určitě souhlasím, také nekupuji (mám zahrádku), a s tím rozdáváním jsme na tom stejně ale asi nepoučitelné. Vlašáky u nás došly a lískové mám od kamarádky
takže super. Hezké pečení, krásný den
-
Marie Svarcova: Čerstvé švestky a meruňky z Itálie, nebo kýho výra
států Maghrebu, mě nechávají v klidu. To zásadně nekoupím, nebudu to papat. Je to nezralé odtržené ze stromu , trmácí se to několik tisíc kilometrů, postříkané nějakým tentononc, aby se to nekazilo. Huba by mě vyplísnila, za takový dáreček! Radši si počkám na čerstvě utržené ze stromu a do 20 minut jsou v troubě!
Minulý rok jsem byla líná víc švestek zmrazit a část jsem rozdala. Letos budu nejdříve ládovat mrazák a pak rozdávat.
Dnes jdu upéct , dám neopečené oříšky a přihodím také hrstičku vlašských se švestkami se mají chuťově rádi. Už se těším, až nakrojím.
-
Veronika.Hrozna: omlouvám se, právě jsem se vrátila domů - dostala jste mě, zasmála jsem se- Oříšky lískové můžete oražit, jsou chutnější ale není to nutné když se budou péct, můžete je nahrubo nasekat nebo nastrouhat na hrubém struhadle a pudinku naberu lžíci ze sáčku ( má trochu kopeček) nemusí se dát vůbec ale krásně podrží tvaroh, který se pak neroztéká ani na malých koláčcích a já jsem po mé mamce zvyklá ho do tvarohu dávat. No a místo v mrazáku jsem potřebovala na maso, jinak z čerstvých švestek nebo meruněk ( zrovna jsou v akci) je koláč ještě lepší. Ať se povede, mějte se moc hezky a děkuji.
-
Marie: Oříšky upražit oloupat, nasekat
Mám už jen pár švestiček , tak doufám, že to vyjde !Né jako někdo , nechci ukazovat prstem, že se aspoň zbaví ovoce !
Já bych se zbavovala
, kdyby v tom mrazáku něco bylo !
Jo a pudink lžíce zarovnána , nebo .... kopcem?
-
MamlajdaD: děkuji a přeji rychlé uzdravení
v sezoně je lepší ovoce čerstvé ale v zimě a než bude nové stačí to zmrazáku-nenechat ale rozmrznout
-
Tak to je vážně úžasný receptík!
Ukládám a určitě udělám (až se vymarodím
). alespoň se zbavím nějakého ovoce z mrazáku.
Tohle je recept, kterému se říká rodinné stříbro a díky, že jsi se o něj podělila!