Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 70 minut plech 32 x 23 cm Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 25 názorů

Suroviny

Na základ:
350 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
75 g cukru krupice
150 g másla pokojové teploty
1 vejce
Na dokončení:
50 g mandlových lupínků nebo hrubě mletých lískových oříšků
Náplň maková:
200 g mletého máku
250 ml mléka
75 g cukru krupice
kůra z poloviny citronu
Náplň tvarohová:
250 g tvarohu (kostka)
200 ml zakysané smetany
50 g cukru
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
30 ks švestek (čerstvé nebo mražené půlené) nebo 20 ks meruněk
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Začneme náplněmi: mák krátce povaříme v mléce s cukrem, přidáme nastrouhanou kůru a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a pudinkovým práškem a necháme stranou. Čerstvé ovoce omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Měla jsem švestky z mrazáku.

  2. Zapneme troubu na 180°C a uděláme drobenku. V míse smícháme sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce a rukou promícháme. Z hotové drobenky odebereme cca 1/3 a k ní přidáme mandlové lupínky (na švestkový), nebo lískové oříšky (na meruňkový). Ostatní drobenku, zhruba 2/3, nasypeme rovnoměrně na plech (32 x 23 cm) vyložený papírem na pečení a trochu rukou přimáčkneme.

  3. Na drobenku rozetřeme stěrkou makovou náplň, na ni poklademe do řad ovoce a to pokryjeme tvarohovou náplní. Lehce stěrkou uhladíme a posypeme drobenkou s mandlemi nebo oříšky podle druhu ovoce. Pečeme 35-40 minut dorůžova. Necháme vychladnout a podáváme.

Poznámka

Recept mám ze sešitu po mamince, nejraději jsme měli ten s meruňkami a lískovými oříšky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 96 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Drobenkový koláč s mákem, ovocem a tvarohem

  • Veronika.Hrozna: Díky za foto :yes:<3:-K

    Odpovědět

  • danila: :-) já moc děkuji za slova chvály a jsem ráda, že chutnal :-K hezký víkend

    Odpovědět

  • danila danila

    musela som tento koláč upiecť! Je fantastický!! :-)Dávno som si si tak nepochutila, robila som so slivkami, nabudúce skúsim s marhuľami, vďaka za úžasný recept:-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: <3:-K:-K:-K:-K super :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Teď jsem doochutnávala studený z lednice , trošku se proležel :-Q mňam!:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: :-K:-) moc děkuji a mamka by měla radost :-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: :-K:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Co dodat , nic ! Lahodný, měkký moučníček , tak akorát dle mé chuti. Určitě nepeču naposledy ! <3 Mohu doporučit ! <3

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Už se peče.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: :yes: určitě souhlasím, také nekupuji (mám zahrádku), a s tím rozdáváním jsme na tom stejně ale asi nepoučitelné. Vlašáky u nás došly a lískové mám od kamarádky :-D takže super. Hezké pečení, krásný den :-K:-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie Svarcova: Čerstvé švestky a meruňky z Itálie, nebo kýho výra8-( států Maghrebu, mě nechávají v klidu. To zásadně nekoupím, nebudu to papat. Je to nezralé odtržené ze stromu , trmácí se to několik tisíc kilometrů, postříkané nějakým tentononc, aby se to nekazilo. Huba by mě vyplísnila, za takový dáreček! Radši si počkám na čerstvě utržené ze stromu a do 20 minut jsou v troubě!;-) Minulý rok jsem byla líná víc švestek zmrazit a část jsem rozdala. Letos budu nejdříve ládovat mrazák a pak rozdávat. <3 Dnes jdu upéct , dám neopečené oříšky a přihodím také hrstičku vlašských se švestkami se mají chuťově rádi. Už se těším, až nakrojím.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna: omlouvám se, právě jsem se vrátila domů - dostala jste mě, zasmála jsem se- Oříšky lískové můžete oražit, jsou chutnější ale není to nutné když se budou péct, můžete je nahrubo nasekat nebo nastrouhat na hrubém struhadle a pudinku naberu lžíci ze sáčku ( má trochu kopeček) nemusí se dát vůbec ale krásně podrží tvaroh, který se pak neroztéká ani na malých koláčcích a já jsem po mé mamce zvyklá ho do tvarohu dávat. No a místo v mrazáku jsem potřebovala na maso, jinak z čerstvých švestek nebo meruněk ( zrovna jsou v akci) je koláč ještě lepší. Ať se povede, mějte se moc hezky a děkuji. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Marie: Oříšky upražit oloupat, nasekat:-?:-? <3 Mám už jen pár švestiček , tak doufám, že to vyjde !Né jako někdo , nechci ukazovat prstem, že se aspoň zbaví ovoce !;-) Já bych se zbavovala <3<3, kdyby v tom mrazáku něco bylo !:-D Jo a pudink lžíce zarovnána , nebo .... kopcem?

    Odpovědět

  • MamlajdaD: děkuji a přeji rychlé uzdravení :-) v sezoně je lepší ovoce čerstvé ale v zimě a než bude nové stačí to zmrazáku-nenechat ale rozmrznout :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Tak to je vážně úžasný receptík! <3 Ukládám a určitě udělám (až se vymarodím:-(). alespoň se zbavím nějakého ovoce z mrazáku.;-) Tohle je recept, kterému se říká rodinné stříbro a díky, že jsi se o něj podělila!:-K

    Odpovědět

1 2

Zapomněl/a jsem heslo