Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poleva většinou korunuje hotové dílo, dokáže zakrýt některé nedostatky vzniklé při pečení a je lákavá pro oko. Vybízí tak ke konzumaci a skvěle doplňuje celkovou chuť zákusku. Připravte si s námi polevu, která neteče.

Trápením s polevami si prošel nejeden začátečník. Nemějte však obavy, s našimi tipy se vám povede dokonale hladká, tak akorát pevná poleva - přesně podle vašich představ. Stačí se jen soustředit na cíl a nechat se vést našimi praktickými tipy.

Jaké jsou druhy polev

Poleva není jen jedna, cukráři jich rozlišují několik.

  • Nejoblíbenější je čokoládová (případně kakaová). Ty čokoládové ještě dělíme na křupavé, které lijeme na dezerty nebo jimi poléváme cukroví, pralinky, a čokoládové polevy měkké (krájecí), kterými poléváme moučníky, jako dort, perník nebo řezy. Oba typy čokoládové polevy máme popsané v článcích.
  • Cukrovou (fondánovou) polevou zdobíme zákusky, řezy, ale i cukroví. Cukrová poleva se ochucuje ovocnou šťávou nebo rumem a často se přibarvuje.
  • Bílkovou polevou obvykle zdobíme vánoční perníčky.
  • Zrcadlová poleva vyžaduje práci s želatinou, je ale velmi efektní.
  • Karamelovou polevou zdobíme větrníky z odpalovaného těsta, ale také karamelové nebo perníkové moučníky.

Jak udělat polevu, která neteče

Pokud je poleva příliš řídká, je potřeba ji zahustit. 

  • Čokoládovou polevu zahustí práškové kakao, které po troškách přimícháte. Poleva musí být mírně teplá, aby se s kakaem spojila.
  • Cukrovou polevu zahustí prosátý moučkový cukr přidávaný po troškách. Kápnutím na talířek zjistíte, jestli už je dost hustá (neměla by se úplně rozlít). Pro větší lesk se do ní přidává několik kapek stolního oleje.
  • U ostatních polev je nutno dodržet recepturu a postup, pak se spolehlivě podaří.

Přípravu čokoládové polevy od cukrářky ukazuje náš názorný videorecept, podle kterého se vám zcela jistě povede. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli