Bezinky sklízíme koncem léta. Jejich zpracování je snadné, svou chutí a vzhledem připomínají borůvky
Bezinky, plody černého bezu, dozrávají od srpna do září. Jsou šťavnaté a mají výraznou černo-fialovou barvu. Vzhledem připomínají borůvky, na koláčích s bezinkami si opravdu pochutnáme.
Bez černý roste na okrajích lesů, kolem cest a plotů, na venkovských zahradách. Ceněná jsou nejen jeho květenství, ale i dobře vyzrálé plody. Jen pozor - čerstvé bezinky mohou ve větším množství způsobit nevolnost. Bez obav z nich ale připravujeme kompoty, sirupy a džemy. V našem dalším článku poradíme, jak je trhat a odstopkovat:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Oblíbené způsoby využití bezinek
Plody tmavé barvy využijeme různými způsoby, nezralé plody ale nepoužíváme:
- jsou vhodné do koláčů a buchet (obdobně jako borůvky)
- plníme jimi sladké knedlíky (např. kynuté, sypané tvarohem)
- můžeme je zavařovat (k použití do koláčů), mrazit nebo sušit k pozdějšímu využití (např. do čajů)
- připravujeme z nich marmelády a džemy - buď jednodruhové, nebo v kombinaci s dalším ovocem
- používají se na výrobu sirupů - vařených i nevařených, které slouží nejen jako nápoje, ale i k přibarvování jiných výrobků z ovoce
- připravují se z nich vína a krásně zbarvené likéry
- můžeme je zužitkovat do pečeného čaje
Závěr sezony nám nabízí dostatek plodů nejen na zahradách, ale i ve volné přírodě. Jiným oblíbeným planě rostoucím keřem, pro jehož plody jistě najdeme uplatnění, je šípková růže. Náš další článek pojednává o využití jejích plodů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno před 22 hodinami

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno 2. 10. 2023 17:03

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Přidáno 2. 10. 2023 14:41

Churros podle Maršálka
Přidáno 2. 10. 2023 12:56
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře