Bezinky sklízíme koncem léta. Jejich zpracování je snadné, svou chutí a vzhledem připomínají borůvky
Bezinky, plody černého bezu, dozrávají od srpna do září. Jsou šťavnaté a mají výraznou černo-fialovou barvu. Vzhledem připomínají borůvky, na koláčích s bezinkami si opravdu pochutnáme.
Bez černý roste na okrajích lesů, kolem cest a plotů, na venkovských zahradách. Ceněná jsou nejen jeho květenství, ale i dobře vyzrálé plody. Jen pozor - čerstvé bezinky mohou ve větším množství způsobit nevolnost. Bez obav z nich ale připravujeme kompoty, sirupy a džemy. V našem dalším článku poradíme, jak je trhat a odstopkovat:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Oblíbené způsoby využití bezinek
Plody tmavé barvy využijeme různými způsoby, nezralé plody ale nepoužíváme:
- jsou vhodné do koláčů a buchet (obdobně jako borůvky)
- plníme jimi sladké knedlíky (např. kynuté, sypané tvarohem)
- můžeme je zavařovat (k použití do koláčů), mrazit nebo sušit k pozdějšímu využití (např. do čajů)
- připravujeme z nich marmelády a džemy - buď jednodruhové, nebo v kombinaci s dalším ovocem
- používají se na výrobu sirupů - vařených i nevařených, které slouží nejen jako nápoje, ale i k přibarvování jiných výrobků z ovoce
- připravují se z nich vína a krásně zbarvené likéry
- můžeme je zužitkovat do pečeného čaje
Závěr sezony nám nabízí dostatek plodů nejen na zahradách, ale i ve volné přírodě. Jiným oblíbeným planě rostoucím keřem, pro jehož plody jistě najdeme uplatnění, je šípková růže. Náš další článek pojednává o využití jejích plodů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 6 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 8 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bezinky získávají krásnou tmavou barvu, proto je čas na ně vyrazit s košíkem. Poradíme, jak plody sbírat a odstopkovat
Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Bezinkový likér: Dokonale lahodný nápoj s vůní kávy, vanilky a rumu může být skvělým jedlým dárkem
Komentáře