Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení chleba se stává pravidelnou činností v mnoha českých rodinách. Mnoho z nás se k tomuto kroku uchyluje nejen kvůli neustále se zvyšujícím cenám pečiva, ale především pro přehled o jeho složení.

Pokud jste se rozhodli péct domácí chléb, budete potřebovat několik pomůcek, bez kterých se jen stěží obejdete. Ušetřete si námahu a pořiďte si vybavení, které je dobré mít po ruce. Také je možné, že už ho doma máte - získá tak další využití.

Pomůcky k pečení chleba

Poradíme vám, jaké pomůcky jsou k pečení chleba nezbytné a jaké další by se vám mohly hodit, pokud to s domácím pečením myslíte opravdu vážně.

  1. Kuchyňská váha je naprostou nezbytností, protože pečení od oka nemusí vždy vyjít. Vsaďte tedy na jistotu a potřebné ingredience si přesně odvažte.
  2. Ačkoliv se to nemusí zdát, síto je podstatnou pomůckou k pečení nejen chleba. Prosetím se mouka provzdušní, nakypří a zbavíte se nečistot v ní.
  3. Mísa na těsto je samozřejmostí. Vybrat si můžete z nepřeberného množství materiálů i velikostí, nám se velmi osvědčily mísy kameninové po babičce.
  4. Robot je vždy velkou otázkou - pokud jednou do týdne pečete chléb a jinak se v kuchyni nezdržujete, nejspíš by to pro vás nebyla výhodná investice. Pokud ve vaší kuchyni 3x týdně voní čerstvý chléb a o víkendu Honzovy buchty, vyplatí se.
  5. Nedílnou součástí přípravy domácího chleba je jeho kynutí v ošatce. Tu můžete pořídit v různých velikostech podle množství těsta. Dostupné jsou ošatky pedigové, celulózové, plastové, ale i slaměné. Stačí si vybrat. Pokud nechcete ošatku kupovat, vystelte mísu pomoučněnou utěrkou, poslouží stejně dobře.
  6. Během kynutí je potřeba těsto chránit před nežádoucím osycháním. K tomu poslouží potravinářská fólie, mikrotenový sáček, plátno či utěrka.
    Tip: Skvělou volbou jsou koupací čepice - použijete je opakovaně a skvěle sedí na nejrůznějších velikostech ošatek. Snadno je seženete v každé drogerii.
  7. Žiletka je praktickým pomocníkem pro nařezávání chleba, které není radno opomenout. Stejně tak vám ale poslouží i "ulamovák" nebo velmi ostrý nůž.
  8. Samozřejmě nesmíme zapomenout na troubu, i když chleba můžete péct také v peci nebo remosce. Tomu je však potřeba přizpůsobit dobu kynutí i množství těsta, aby se vám chléb do remosky vešel (s troubou ani pecí problém nebude).
  9. Chléb můžete péct na tálu, na plechu, ale také v pekáči či formě - rozhodnutí je jen a pouze na vás, každopádně plechy i pekáče má v kuchyni nejspíš každý.
    Tip: Skvělé je zapařit troubu či pekáč - do něj stačí vhodit pár kostek ledu.
  10. Mřížka na chladnutí je už jen třešničkou na konec, není však nutná - stačí přes pekáč položit dvě vařečky a na ně položit chléb. Využít lze i mřížka z trouby.

Samozřejmě nesmíme opomenout vstupní ingredience pro chléb (mouka, voda, sůl, kmín) včetně kvásku - tomu ale stačí obyčejná zavařovací sklenice s víčkem, které na sklenici jen položíte a neutahujete. Ovšem i ten z droždí je vynikající - zkuste upéct podle názorného videa domácí kmínový chléb, který si vás získá svou chutí i vůní.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli