Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

tejaja Kuchařka: tejaja

Jiné maso 17 názorů

Suroviny

Maso:
500 g jehněčího masa
2-3 dl červeného vína
Omáčka:
250 g ostružin
50 g cukru
70 g másla
1 lžička škrobu
1 lžíce plnotučné hořčice
6 kuliček jalovce
1 bobkový list
Marináda:
1 lžíce oleje
1 lžička oregana
sůl
pepř
citronová kůra
Halušky:
1 kg brambor
sůl
polohrubá mouka (podle potřeby)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mäso narežeme na kocky, pridáme všetky ingrediencie na marinádu, premiešame a necháme v chlade odstáť aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc.

  2. Odležané mäso dáme na panvicu a na prudkom ohni zo všetkých strán orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka.

  3. Počas dusenia podľa potreby podlievame vínom. Mäkké mäso vyberieme a udržiavame v teple. Šťavu necháme prechladnúť.

  4. Omáčka : Maslo v kastróliku roztopíme a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme černice, guličky borievky, bobkový list a podlejeme 1 dl vody. Na slabom ohni varíme 10 minút.

  5. Pridáme horčicu a v šťave z mäsa rozmiešaný škrob. Opäť 10 minút slabo povaríme.

  6. Zemiaky nastrúhame na zemiakovom strúhadle, osolíme a pridáme toľko múky, aby sme dostali hustejšie cesto.

  7. Necháme 10 minút postáť a z lopára hádžeme do vriacej osolenej vody lyžicou väčšie halušky.

  8. Keď vyplávu na povrch, necháme ich ešte 2-3 minúty tiahnuť, potom scedíme ( na rozdiel od malých klasických halušiek, ktoré cedíme hneď ako vyplávu na povrch ).

  9. Mäso prelejeme omáčkou. Podávame so zemiakovými haluškami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Jehněčí s ostružinovou omáčkou a haluškami

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Pikantní paráda,mňam:-p+8:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • Jenny Jenny

    holky díky...klidně přidám a taky rozdrtím...;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Jenny:Mám také ráda chuť jalovce,ale v tomto receptu bude dostačující.Klidně si ale přidej.Myslim,že by neměl přebít chuť ostružin,spíš je doplňuje.Si myslím tedy.Jalovec je hodně výrazný,pokud je čerstvý a nevyčichlý.Zkus rozmáčknout či rozdrtit,bude mnohem výraznější.;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jenny: ak chutí výraznejšia vôňa jalovca, kľudne možno pridať viac, upraviť podľa svojej chuti ;-)

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    jehněčí sice nemám,ale snad nic nepokazím srnčím...sladké omáčky mám ráda,jen mám někdy pocit,že jalovec nejde skoro cítit,při těch 6 kuličkách je to docela málo,ale i tak :yes:+6:yes:;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    No barva je vždy dle použitých surovin.U mého receptu také taková poznámka,jako by nikdy nevařili.A přidávat něco kvůli barvě?Lze maximálně, a to jen někdy(př.guláš), barvu změnit při přípravě.Jinak barva odpovídá surovinám v pokrmu.Je to v pořádku a určo to musí chutnat.Vínko a koření hoděj chuť ostružin jinam.Ochutnala bych hned.:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-D:-D:-D ááá, jahňa..to je jasné, že rcp spáchala Terka:-D:yes::yes:
    a hezky spáchala:-8 mě by chutnalo:-p;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tejaja: jéé, Terezko, to neměla být kritika, já jsem přesvědčená, že je to skvělé.;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Nadja: vodu nikdy nezlievam, pretože s ňou vylejem aj minerály. Ale ako vravím, vôbec to nevadí, že ich máš tmavšie, oni by ani nemali byť úplne biele ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    tejaja: já většinou strouhám ručně, tak to bude asi tou rychlostí. Pokud jsou brambory málo vodnaté, tak je průběžně zasypávám moukou, aby nečernaly, ale když musím vodu slít, tak to nejde.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Nadja: Naďka áno, jalovec, dopíšem to tam, ďakujem za upozornenie ;-)
    Omáčka je jemná, nemá vyložene černicovú chuť vďaka vínu a je jemne citrónovo tónovaná :-D Neviem to inak popísať :-8
    Na halušky nemám fígeľ, chce to ihneď po nastrúhaní premiešať s múkou. Čím dlhšie stoja na vzduchu, tým sú tmavšie. Tým, že ja strúham na robote, je to rýchlo. Ale to, že ich máš tmavšie nie je vôbec na škodu ;-) Nevadí to. ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Terezko, 6 guličiek borievok - myslím, že se jedná o jalovec ?
    Halušky máš krásně bílé - mně vždycky alespoň trochu ztmavnou, ale myslím, že to bude bramborami, protože je dělám vždy stejně a někdy jsou tmavší, jindy světlejší. Nebo máš snad nějaký fígl?
    Masíčko je nádherné, jehněčí mám moc ráda.
    Jen chuť omáčky si nějak nedovedu představit.
    :yes:+2.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana Remkova: Jani, ale dyk tam jsou ostružiny a i to červené víno? :-O:-O:-O, takže jaká by měla být barva? Přeci když děláš švestkovou nebo borůvkovou, taky má barvu podle ovoce :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Remkova: :-O akú divnú ? Predsa sa to mäso dusí v červenom víne...:-O A omáčka je z ostružín ;-(

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jehněčí omáčky a guláše ostruzinova omacka k masu pikantní ostružinová omáčka jehněčí kolínko s haluškami omáčka k bramborovým haluskam jehněčí na ostružinách jehnečí omáčka k masu černice omáčka ostruzinova omacka na maso borůvková omáčka k srncimu guláš s haluskami jehneči maso omačka aby strouhané brambory necernaly ostruzinova omacka dip k masu srnčí s ostružinovou omáčkou kuřecí s ostružinovou omáčkou maso s ostružinovou omáčkou