Domácí šunka z plecka

cathleen Kuchařka: cathleen

Vepřové maso 38 názorů

Suroviny

1 kg vepřového plecka
15-18 g soli
5 g Pragandy
lžička cukru
50-70 g vody
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. očištěné maso bez blanek a tuku rozdělíme na třetiny.
    První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně 1-1,5 cm a poslední třetinu velmi jemně umeleme

  2. Sůl, Pragandu a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilejeme i vodu. Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice.

  3. V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady (dobře to jde v robotu, hákem na těsto). Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit.

  4. Šunka se vaří při 80°C, přibližně hodinu na kilo hmotnosti masa.
    Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, takže těch 80°C nemusíme hlídat. Vaříme ji min. 90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny).

    Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.

Poznámka

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 217 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí šunka z plecka

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    PepaD: Pepo, všude čtu, že se šunka "vaří" hodinu na kilo masa. Znovu jsem se tedy ptala včera manžela, jak dlouho ji vaříme my, prý ke dvěma hodinám...tak časy v receptu upravím, díky za názor.

    Odpovědět

  • PepaD PepaD

    Nechce se mi věřit, že za hodinu se kilo masa při 80°udělá... Já dělám vždy dvě hodiny :-)

    Odpovědět

  • kutil25 kutil25

    sto lidí sto chutí já dávám na 1kg masa 1 deko soli.at je sul jaká koliv.a jsem spokpjený.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Milan P.: Milane, děkuji za postřehy a fotky nádherné šunky:-K:yes:

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Přidal jsem obrázky šunky z plecka. Jak jsem uváděl , sůl mi plně vyhovovala a jsem asi na 15g/kg masa. Tak nevím , mám blbou chuť nebo ,nebo sůl, nebo špatnou váhu???Ale je nová a s rozlišením 1g.
    Zdraví Vás Milan P.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(neregistrovaný)

    Víte , myslím si , že každý má kus pravdy. A mohli bychom se tady dohadovat, kdo větší! Má kus pravdy , kdo říká, že v létě se solí více. Ale i ten , kdo to nechává na kuchaři, nebo na strávnících. Záleží velice i na pekařích! Za svůj život jsem se poučil, že je daleko lepe n e d o s o l i t ,než přesolit ! Alespoň tak to vidím já , ale záleží na chuti ! Příště se dá opravit a bude bezvadné.Jen příklad! Trvalo mi 3 várky vepřových konzerv ,než jsem trefil to správné množství soli. A Možná by se to někomu třeba zdálo neslané, nebo snad přesolené, nevím! Jsem jen amatér, ale před dobrým kuchařem ,
    smekám !!!!
    Omlouvám se za to dlouhé povidání. Zdravín Vás všechny. Milan P.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    pavelk: jasně - to už je pak na zkušenostech a chutích každého individuálně. Já jen hledala nějaké, jestli existuje nějaké "pravidlo":-)
    Osobně bych tedy asi poprvé osolila méně a až pak se podle toho, jak mi bude chutnat, zařídila.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    cathleen: Počítáš správně, ale já dávám vždy 20 gr. na kilogram masa.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Milan P.: protože třeba u pečiva vím, že se soli dávají 2% (vzhledem k použité mouce), ptala jsem se kamaráda, který dělá do masa, jak je to tady.
    Takže - do masa se prý dávají 2,2-2,5% soli (2,5% hmotnosti masa) ;-) což u této šunky dělá 22-25 g soli. Počítám dobře?

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Milan P.: Je známo, že přes letní počasí se přidává více soli, aby se zabránilo rychlejšímu zkažení výrobku.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(neregistrovaný)

    cathleen: Lehce přesolenou ,možná, ale vezměte tlačenku z obchodu.Kolikrát se mi stalo , že jsem ji vyhodil a začal si dělat vlastní.Nevím podle čeho se nyní určují nějaká množství ingrediencí?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Milan P.: díky, Milane, za milý komentář. Se solivostí máte pravdu, i já mám tuhle zkušenost.
    K samotnému solení šunky - myslím, že i kdyby byla lehce (opravdu lehce) přesolená, pořád jí sníte na chlebu max. 50 g a ne množství rovnající se pořádnému bifteku...a stále to bude vedle kupované, téměř vždy opravdu hodně přesolené šunky, pochoutka;-)
    Doufám, že vám bude šunka chutnat - pokud napíšete, ještě pak v receptu množství soli upravím, aby si každý osolil podle svých zvyklostí.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.(neregistrovaný)

    Můj předřečník měl v něčem pravdu a stalo se mi to několikrát a už mám zlost. Nemyslel to špatně , pouze to vyjádření. Myslel asi to že pokud jsem podle přepisu 20g soli na 1kg masa dal do klobás, tak jsem je vyhodil. Sůl jsem snižoval na úplné minimum. Nyní jsem asi na 15 g/kg. Víte ono záleží i na SOLIVOSTI soli a jakou sůl použijeme i chuti kuchaře.Mnoho faktorů a to si málokdo uvědomuje.A to nešťastné vyjádření? .....V podstatě na tom něco je. Tím nechci
    kritizovat , ale nyní práve jsem dal do šunky jen 15 g soli/kg masa a uvidíme. Zdravím.
    Milan.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    BENITO: ano, autor to uvařil a jíst se to dalo a moc dobře.
    Vyjadřujte se slušně, prosím - jestli vy žerete, my ne. U nás se jí.

    Odpovědět

  • BENITO BENITO(neregistrovaný)

    :-(( Všichni jste nadšeni, ale víte kolik je 15 g soli a 5 g Pragandy ? To by muselo být tak slaný, že se to žrát nedá. Uvařil to autor, nebo někdo z nadšených ? Přemýšlejte.:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: domácí šunka ze šunkovaru recepty domácí šunka ze šunkovaru recept domácí šunka ze šunkovaru domácí šunka v šunkovaru recepty šunka z plecka šunka z jednoho kusu masa domácí šunka domaci sunka z plecka vaření šunky v šunkovaru domácí šunka z jednoho kusu masa domácí šunka z plece dušená šunka v šunkovaru domácí vepřová šunka z plece šunka z plece domácí dušená šunka recept domácí dušená šunka domácí šunka ze šunkovaru-rcept domácí šunka z šunkovaru recepty jak dlouho dusit sunku recept na domácí šunku z šunkovaru

Zapomněl/a jsem heslo