Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Domácí šunka z plecka

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

6. 8. 2016 10:57

Suroviny

Kuchařky
Ivy Trhoňové
právě v prodeji

Iva Trhoňová

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 912 kJ / 1 174 kcal
Bílkoviny199,00 g
Tuky42,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 8,10 g
Sůl17,50 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

21. 11. 2018 12:37

PepaD: Pepo, všude čtu, že se šunka "vaří" hodinu na kilo masa. Znovu jsem se tedy ptala včera manžela, jak dlouho ji vaříme my, prý ke dvěma hodinám...tak časy v receptu upravím, díky za názor.

PepaD

20. 11. 2018 22:41

Nechce se mi věřit, že za hodinu se kilo masa při 80°udělá... Já dělám vždy dvě hodiny :-)

kutil25

16. 1. 2018 17:31

sto lidí sto chutí já dávám na 1kg masa 1 deko soli.at je sul jaká koliv.a jsem spokpjený.

cathleen cathleen

12. 9. 2016 11:51

Milan P.: Milane, děkuji za postřehy a fotky nádherné šunky:-K:yes:

Milan P.

11. 9. 2016 18:55

Přidal jsem obrázky šunky z plecka. Jak jsem uváděl , sůl mi plně vyhovovala a jsem asi na 15g/kg masa. Tak nevím , mám blbou chuť nebo ,nebo sůl, nebo špatnou váhu???Ale je nová a s rozlišením 1g.
Zdraví Vás Milan P.

Milan P.

9. 9. 2016 21:19

Víte , myslím si , že každý má kus pravdy. A mohli bychom se tady dohadovat, kdo větší! Má kus pravdy , kdo říká, že v létě se solí více. Ale i ten , kdo to nechává na kuchaři, nebo na strávnících. Záleží velice i na pekařích! Za svůj život jsem se poučil, že je daleko lepe n e d o s o l i t ,než přesolit ! Alespoň tak to vidím já , ale záleží na chuti ! Příště se dá opravit a bude bezvadné.Jen příklad! Trvalo mi 3 várky vepřových konzerv ,než jsem trefil to správné množství soli. A Možná by se to někomu třeba zdálo neslané, nebo snad přesolené, nevím! Jsem jen amatér, ale před dobrým kuchařem ,
smekám !!!!
Omlouvám se za to dlouhé povidání. Zdravín Vás všechny. Milan P.

cathleen cathleen

9. 9. 2016 10:56

pavelk: jasně - to už je pak na zkušenostech a chutích každého individuálně. Já jen hledala nějaké, jestli existuje nějaké "pravidlo":-)
Osobně bych tedy asi poprvé osolila méně a až pak se podle toho, jak mi bude chutnat, zařídila.

pavelk pavelk

9. 9. 2016 10:46

cathleen: Počítáš správně, ale já dávám vždy 20 gr. na kilogram masa.

cathleen cathleen

9. 9. 2016 10:41

Milan P.: protože třeba u pečiva vím, že se soli dávají 2% (vzhledem k použité mouce), ptala jsem se kamaráda, který dělá do masa, jak je to tady.
Takže - do masa se prý dávají 2,2-2,5% soli (2,5% hmotnosti masa) ;-) což u této šunky dělá 22-25 g soli. Počítám dobře?

pavelk pavelk

8. 9. 2016 19:05

Milan P.: Je známo, že přes letní počasí se přidává více soli, aby se zabránilo rychlejšímu zkažení výrobku.

Milan P.

8. 9. 2016 17:52

cathleen: Lehce přesolenou ,možná, ale vezměte tlačenku z obchodu.Kolikrát se mi stalo , že jsem ji vyhodil a začal si dělat vlastní.Nevím podle čeho se nyní určují nějaká množství ingrediencí?

cathleen cathleen

8. 9. 2016 16:17

Milan P.: díky, Milane, za milý komentář. Se solivostí máte pravdu, i já mám tuhle zkušenost.
K samotnému solení šunky - myslím, že i kdyby byla lehce (opravdu lehce) přesolená, pořád jí sníte na chlebu max. 50 g a ne množství rovnající se pořádnému bifteku...a stále to bude vedle kupované, téměř vždy opravdu hodně přesolené šunky, pochoutka;-)
Doufám, že vám bude šunka chutnat - pokud napíšete, ještě pak v receptu množství soli upravím, aby si každý osolil podle svých zvyklostí.

Milan P.

8. 9. 2016 15:57

Můj předřečník měl v něčem pravdu a stalo se mi to několikrát a už mám zlost. Nemyslel to špatně , pouze to vyjádření. Myslel asi to že pokud jsem podle přepisu 20g soli na 1kg masa dal do klobás, tak jsem je vyhodil. Sůl jsem snižoval na úplné minimum. Nyní jsem asi na 15 g/kg. Víte ono záleží i na SOLIVOSTI soli a jakou sůl použijeme i chuti kuchaře.Mnoho faktorů a to si málokdo uvědomuje.A to nešťastné vyjádření? .....V podstatě na tom něco je. Tím nechci
kritizovat , ale nyní práve jsem dal do šunky jen 15 g soli/kg masa a uvidíme. Zdravím.
Milan.

cathleen cathleen

2. 9. 2016 13:27

BENITO: ano, autor to uvařil a jíst se to dalo a moc dobře.
Vyjadřujte se slušně, prosím - jestli vy žerete, my ne. U nás se jí.

BENITO

2. 9. 2016 12:09

:-(( Všichni jste nadšeni, ale víte kolik je 15 g soli a 5 g Pragandy ? To by muselo být tak slaný, že se to žrát nedá. Uvařil to autor, nebo někdo z nadšených ? Přemýšlejte.:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše edice

Zvýhodněné balíčky

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí šunka recept domácí šunka domácí šunka ze šunkovaru recept domácí šunka ze šunkovaru recepty domácí šunka z šunkovaru recepty domácí šunka v šunkovaru recepty domácí šunka ze šunkovaru šunka z plecka šunka z šunkovaru recepty recept na domácí šunku v šunkovaru šunka z jednoho kusu masa domaci sunka z plecka recept domácí šunka domácí šunka z plece domácí šunka v šunkovaru recept recept na domácí šunku z šunkovaru recept na domácí šunku domácí šunka z vepřové plece domaci sunka z jednoho kusu domácí šunka z jednoho kusu masa

Suroviny: plecko vepřové, sůl, praganda, cukr, voda

TopRecepty.cz

Domácí šunka z plecka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9ro