Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mohu použít med místo cukru do cukroví? Určitě ano, kromě jednoho druhu cukroví
Zdroj: Pixabay, Monfocus

Slazení medem místo drahého a nedostupného cukru znaly už naši dávní předci. Med se stal plnohodnotnou náhradou cukru při slazení všech možných druhů sladkého pečiva a cukroví, hlavně perníčků.

Med má oproti cukru kolem 82 % jednoduchých cukrů a zbytek tvoří voda - přesto má o něco vyšší sladivost a daleko více zdravotních benefitů. Med má originální chuť, kterou hojně využíváme ve sladkém pečení a mnohdy jím cukr nahrazujeme.

Můžeme cukr v cukroví nahradit medem?

Odpověď je jednoduchá - ano, můžeme.

  • Jelikož má med vyšší sladivost než cukr, potřebujeme ho při pečení méně. 
  • Při rozpouštění medu postupujeme opatrně, abychom nezničili cenné látky.
  • Med není průmyslově vysoce zpracovanou potravinou, proto je zdravější.
  • Med má díky fruktooligosacharidům v zažívacím traktu prebiotické účinky.
  • Jediné cukroví, které nelze s medem připravit, je cukroví z bílkového sněhu.

Do jakého cukroví využijeme med

Med je sladidlo našich předků, ti ho přidávali do mnoha pokrmů - do pečiva, do omáček, do kaší i do cukroví. V současnosti využíváme med ve zdravějších verzích cukroví, do perníčků, marokánek, do medovníčkových kuliček a jako pojivo do nepečených těst. Někdy medem nahrazujeme část bílého cukru. 

Připravte si s námi medové kuličky podle videa. Nejsou sice tak zdravé, jak byste očekávali, ale chuť medu v nich je báječná:

(Zdroj: https://aktin.cz/je-med-zdravejsi-sladidlo-nez-cukr)

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky