Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkým obědům holdují spíše děti než dospělí, přesto existuje několik výjimek, na kterých si pochutnají i nezarytější masožravci a odpůrci sladkých jídel. Jedním takovým jsou i povidlové taštičky z bramborového těsta.

Bramborové těsto má v kuchyni mnohé využití, ať už nasladko, nebo naslano. Udělejte radost malým strávníkům a připravte jim dokonale jemné a vláčné povidlové taštičky z bramborového těsta, po kterých se jen zapráší.

Jak připravit povidlové taštičky podle ČSN

Na 4 porce povidlových taštiček (1 porce = 9 kusů) si připravte 500 g uvařených, oloupaných brambor, špetku soli, 1 vejce, 60 g krupice, 240 g hrubé mouky, 240 g švestkových povidel, 60 g vody na rozředění povidel (podle potřeby). Na posypání pak budete potřebovat 120 g strouhanky, 60 g cukru a 120 g másla.

  1. Brambory uvařte předem - je potřeba, aby byly zpracovávány po úplném vychladnutí, nejlépe až druhý den po uvaření. Studené vařené brambory najemno nastrouhejte, přidejte sůl, vejce, krupici, většinu prosáté mouky a vypracujte soudržné těsto. Část mouky si ponechte bokem na vyválení těsta.
  2. Bramborové těsto je nutné zpracovat co nejrychleji, aby nezačalo řídnout, a tak ho ihned po vypracování rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Jednodušší a efektivnější je však nakrájet plát těsta na čtverce, ze kterých zbytečně nezbydou nevyužité odkrojky.
    Tip: V tento okamžik byste už měli vařit vodu ve velkém hrnci.
  3. Na střed každého kolečka (nebo na jednu polovinu čtverečku) naneste pomocí lžičky povidla zředěná troškou vody, poté tvar v polovině přeložte a okraje pečlivě stiskněte, aby se během vaření nerozpojily a náplň nevytekla.
    Tip: Spoje těsta je dobré k sobě přimáčknout za pomocí vidličky - krásně drží.
  4. Taštičky vhazujte do mírně osolené vroucí vody a pozvolna vařte. Pozor, po vhození je potřeba každou taštičku oddělit ode dna hrnce.
  5. Uvařené taštičky vyjměte z vody a nechte okapat. Podávejte posypané prosátou a opraženou strouhankou, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Ještě chutnější je posyp z máku s moučkovým cukrem a následné polití máslem.

Povidlové taštičky můžete podávat i jako moučník, a to v 1/3 množství obědové porce, tedy 3 taštičky na osobu. Přesný postup si můžete snadno prohlédnout v našem názorném videonávodu hned v úvodu článku. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli