Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké bramborové taštičky jako od babičky: Plněné povidly s voňavým perníkem, sypané mákem a polité máslem chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, kucerova45

Zbyly vám brambory z předchozího dne? Využít se dají například na přípravu různých slaných nebo i sladkých placek. Skvělou a chutnou variantou mohu také být sladké plněné bramborové taštičky, po kterých se jen zapráší.

Jak na bramborové těsto ve sladké kuchyni

Bramborové těsto nepatří jen k omáčce a masu. Naprosto skvěle se hodí i do sladké kuchyně. A že si můžeme pochutnat. Ať už to jsou ovocné knedlíky, škubánky, šišky, nebo třeba právě taštičky. 

Jak udělat náplň do taštiček

Náplň do taštiček může být povidlová, ale také maková, případně tvarohová, podobně jako u buchet nebo koláčků. Zkrátka podle toho, co nám chutná. Na povidlovou náplň můžeme k povidlům přidat rum a pro větší vůni i trochu perníku. Komu se nebude zdát náplň dostatečně sladká, může ji doplnit třeba o trochu třtinového cukru.

Jak vytvořit taštičky

Pokud máme formičky na ravioli, nebo jiné podobné, práce se nám velmi urychlí. Jinak sáhneme po rádélku, vytvoříme čtverce a na stiskávání stran taštičky po jejím naplnění použijeme vidličku. 

Co dát na posypání sladkých taštiček

Taštičky můžeme posypat směsí máku a moučkového cukru. Druhou variantou je pak voňavá strouhanka. Pro její přípravu si na pánvičce rozehřejeme máslo, nasypeme na něj strouhanku a osmažíme ji. Přisypeme mleté vlašské ořechy a cukr (bílý nebo třtinový). Abychom strouhankovou variantu ještě vylepšili, můžeme přidat trochu skořice. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit sladké bramborové taštičky

Na těsto si přichystejte: 800 g uvařených brambor varného typu C, 200 g hrubé mouky, 100 g mouky krupice, 1 vejce a sůl. Na náplň potřebujete: švestková povidla podle potřeby, trochu rumu, případně strouhaný perník. Na posypání: mletý mák, moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Brambory uvařte den předem. Na vál nasypejte mouku, přidejte krupici a špetku soli a promíchejte. Do toho najemno nastrouhejte brambory a rozklepněte vejce. Ze všech surovin vypracujte těsto, které podsypte hrubou moukou a vyválejte z něj placku o síle asi tři milimetry.

Připravte si hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. V mističce smíchejte povidla a trochu rumu, případně trochu strouhaného perníku. Rádýlkem nakrájejte těsto na čtverce 8 x 8 cm. Doprostřed každého dejte trochu rumových povidel, čtverec přehněte napůl a pořádně stlačte vidličkou okraje, aby povidla nevytekla.

Do mističky nasypte mák a cukr. Máslo nechte rozpustit. Až budete mít taštičky připravené, osolte vodu v hrnci a nandejte do ní taštičky. Vařte, dokud nevyplavou. Pak je naberte děrovanou naběračkou a dejte na talíře. Na talíři je posypte mákem s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Pokud patříte mezi milovníky kombinace bramborového těsta a máku, připravte si šulánky s mákem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více