Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky vytváří bujný porost, zvlášť některé odrůdy rychle narůstají a jejich výhony jsou pak příliš zahuštěné. Především okurky hadovky zaberou hodně místa a příliš husté porosty jsou pak náchylné k šíření plísní. Začínajícím pěstitelům poradíme, které okurky je vhodné zaštipovat, jak postupovat a z jakého důvodu.

Pokud již máte s pěstováním okurek zkušenosti, určitě jste si všimli, že nakládačky příliš nenarostou, ale salátovky a zvlášť hadovky narůstají značnou rychlostí a dovedou zabrat velký prostor. S tím souvisí potřeba udržet rostliny ve vhodné velikosti.

Jaké okurky zaštipovat

Při zaštipování se snažíme udržet porost okurek tak, aby zabíraly přiměřený prostor, a ten byl vzdušný a přehledný. Ve výživné půdě, kterou okurky milují, probíhá růst rostlin zvlášť rychle.

  • Okurky nakládačky nenarostou obvykle do větších rozměrů a obvykle je nezaštipujeme.
  • Okurky salátovky (v závislosti na konkrétních odrůdách) více narůstají a hlavně pokud je pěstujeme ve skleníku nebo fóliovníku, snažíme se je udržet ve vhodném tvaru.
  • Okurky hadovky jsou skvělou volbou do skleníků a fóliovníků, nepotřebují opylovače a bohatě plodí. Oblíbené jsou zvlášť odrůdy s menšími plody. Zaštipování nám pomůže udržet přehledný a "ukázněný" porost.

Proč okurky zaštipovat

Důvody k zaštipování okurek jsou obdobné jako důvody k zaštipování rajčat, nicméně dlouhé výhony okurek, zvlášť když je zanedbáme, se nám mohou zdát nepřehledné.

  • Zaštipování rostlin zvyšuje plodnost - rostliny nemusí stále jen narůstat a vytvářet nové a nové výhony, ale soustředí se na tvorbu plodů, které pak lépe vyživí.
  • Porost je méně zahuštěný a vzdušný, snadno ho přehlédneme a nedochází v něm k zbytečnému hromadění vlhkosti. Rostliny jsou méně náchylné k houbovým chorobám.
  • Také zalévání přímo ke kořenům je v udržovaném porostu snazší a pokud už dojde k nežádoucímu pokropení rostlin, rychle znovu oschnou. 
  • Zaštipování je důležité i v situaci, když máme k dispozici méně prostoru - v tom případě bujné okurky musíme více omezovat.

Jak okurky zaštipovat

Přihlédnout musíme k pěstovaným odrůdám a jejich vzrůstnosti.

  • Jakmile se po výsadbě začnou tvořit první zálistky, odstraníme je, aby okurky vložily svou sílu nejprve do správného zakořenění.
  • Při zaštipování se řídíme zvoleným způsobem vedení šlahounů okurek - můžeme je pěstovat buď "do vějíře" (tzn. na několik výhonů) nebo pouze na jeden výhon vedený pomocí provázku nebo lanka vzhůru.
  • Zaštipujeme prsty vedlejší výhony (zálistky), dokud jsou co nejmenší,  postupujeme obdobně jako při pěstování tyčkových rajčat. Při zaštipování delších vedlejších výhonů si raději vezmeme na pomoc ostré nůžky a postupujeme přitom velmi opatrně, abychom nepoškodili celou rostlinu, ponecháme pak na ní 1–2 cm odstraňovaného výhonu. 
  • Vedlejší výhony je možné zaštipovat až za druhým nebo třetím listem, tím umožníme rostlině více plodit, ale zároveň ji nenecháme příliš rozrůstat.
  • Odstraníme také spodní listy, které postupně začínají žloutnout, případně se dotýkají zeminy. Tímto postupem zlepšujeme vzdušnost rostlin a předcházíme houbovým chorobám.

Odstranění nepěkných listů okurek

Rostliny je potřeba udržovat v dobrém zdravotním stavu. Sledujeme listy a dbáme o jejich pěkný vzhled. Okurky jsou velmi náchylné k houbovým chorobám, kterým se snažíme svou péčí předejít, a z toho důvodu odstraňujeme všechny zasychající nebo poškozené listy

A na závěr už jen zbývá naladit se na budoucí úrodu s vhodným videoreceptem, vyzkoušejte třeba báječný okurkový salát.

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky