Ragú se podobá guláši, ale guláš to není. Znáte dušenou směs masa a zeleniny?
Ragú je pokrm pocházející z Francie. Skládá se z větších kousků masa, vnitřností a zeleniny, které připravíme pomalým dušením. Jídlo se podává jako polévka, samostatný pokrm nebo jako hustá příloha.
Francouzské ragú se podobá provensálskému ratatouille, polskému bigosu, německému eintopfu, boloňskému ragú nebo různým druhům gulášů. Všechny tyto pokrmy si jsou velmi podobné - rozdíly mezi nimi nejsou příliš výrazné.
Jak se připravuje ragú
Základ na ragú už dobře známe z jiných receptů na dušená masa a guláše:
- Nahrubo pokrájenou cibuli orestujeme na tuku a jakmile zezlátne, přidáme k ní pokrájenou kořenovou zeleninu. Směs opékáme, dokud nezačne vonět.
- Přidáme na kousky pokrájené maso (na druhu masa nezáleží) a za stálého míchání necháme maso zatáhnout a vydusit uvolněnou tekutinu.
- Maso podlijeme vývarem, červeným vínem nebo kečupem. Osolíme, opepříme a dochutíme kořením - česnekem, tymiánem, rozmarýnem, bobkovým listem.
- Pokrm necháme mírně probublávat, dokud se maso nerozpadá a šťáva není hustá a voňavá. V případě potřeby můžeme maličko doplnit vodou.
Co ještě vědět o ragú
Ragú dělíme na tmavou variantu ze smažené cibule a masa a na světlou variantu ragú, která připomíná bešamel a obsahuje více zeleniny. Zelenina nemusí být jen kořenová - klidně použijme houby, květák, pórek, hrášek nebo podle chuti. Použitím různých druhů koření získáme pokaždé originální pokrm.
Jedním z pokrmů, který se podobá ragú, je boloňská omáčka. Tu tradičně podáváme k těstovinám. Na její přípravu se můžete podívat v našem videu:
Komentáře