Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit špenát? S těmito výtečnými recepty si na něm určitě pochutnáte
Zdroj: Top recepty

Kterou listovou zeleninu máte nejraději? Špenát nám doporučoval už Pepek námořník, abychom měli velkou sílu. Jisté je, že špenát se vyplatí zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, navíc jídla s ním jsou velmi chutná. Vybrali jsme oblíbené špenátové recepty, které jsou lákavé už od pohledu. Přesvědčte se sami.

Špenát se řadí mezi nízkokalorické potraviny (22 kcal na 100 g) a zřejmě se jedná o naši nejvýznamnější listovou zeleninu s vysokou výživnou hodnotou. Nejenže si ji snadno vypěstujeme na zahradě, a to především na jaře a na podzim, ale také si ji můžeme celoročně koupit, ať už čerstvou nebo mraženou, i ve formě protlaku.

Špenát na talíři

Syrový špenát konzumujeme obdobně jako listový salát, buď jen tak (např. ho vkládáme do baget a zdobíme jím pokrmy na talíři) nebo ho přidáváme do různých salátů, doplňujeme jím dipy. Špenát obsahuje mimo jiné vitaminy A a C, kyselinu listovou, hořčík a železo. Výhodou je, že jeho chuť je příjemná.

Tepelně upravený špenát

Špenát bychom měli tepelně upravovat pouze šetrně - nejvhodnější metody jsou vaření v páře, dušení a blanšírování (s následným rychlým ochlazením ve studené vodě, aby si špenát zachoval pěknou barvu). Mezi nejoblíbenější tepelně upravená jídla se špenátem patří klasický špenát s bramborem (nebo knedlíkem či těstovinami) a vejcem. Populární a rychlý je špenát s gnocchi.  

Zapékaný špenát na různé způsoby

Špenát je skvělý k zapékání, výborně se hodí k různým těstovinám. Můžeme si připravit zapékané lasagne se špenátem nebo výborné gnocchi, doplněné různými sýry. Špenát se dá zapéct s bramborami, Je už na nás, jestli do pokrmu použijeme špenát čerstvý listový nebo mražený. Výborně chutná s vejci.

Je libo palačinky nebo kuřecí závitky

Pro ty, kdo mají rádi palačinky naslano, je do nich špenát ideální náplní. Můžeme je po upečení podávat přímo, posypané strouhaným sýrem, nebo ještě krátce zapéct. V našich receptech jsou i pohankové palačinky. Další zajímavou možností jsou zapečené kuřecí závitky se špenátem a rýží. 

Pizza, quiche a závin z listového těsta

Špenát je ideální náplní do slaných koláčů, ať už se rozhodneme pro quiche nebo pro pizzu. Můžeme ho kombinovat s jinou zeleninou, např. s brokolicí, a na ochucení je skvělý česnek. Náplň do pizzy velmi dobře chutná s přidanou smetanou. Jednoduché a rychlé je využít špenát k plnění pečiva z listového těsta.

Sýrová omáčka s listovým špenátem

A na závěr jsme vybrali recept s názorným videem, podle kterého připravíme sýrovou omáčku s listovým špenátem a kuřecím masem. Do omáčky budeme potřebovat smetanový tavený sýr a strouhaný eidam. Dochutíme ji česnekem a muškátovým květem, zjemníme smetanou a podáváme s těstovinami.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie