Rajská omáčka podle ČSN: Poklad české kuchyně zvládne připravit každý
Rajskou omáčku buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Přesto patří k nejčastěji vařeným omáčkám v našich kuchyních. Připravte si klasickou rajskou podle norem, které jsou zárukou vždy povedených pokrmů.
Rajská patří ke klasickým omáčkám, které jsou základem české kuchyně. Její chuť můžete různě obměňovat použitým kořením a formou rajčat, ovšem rajská podle norem, to teprve pochoutka. Uvařte si s námi tradiční rajskou omáčku podle ČSN.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit rajčatovou omáčku podle ČSN
Ano, čtete správně. V normách není rajská omáčka dohledatelná pod svým známějším názvem, nýbrž pod názvem omáčka rajčatová.
Na 4 porce budete potřebovat 32 g tuku, 50 g cibule, 50 g mrkve, 24 g celeru, 24 g petržele, 2 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kousek celé skořice, 48 g hladké mouky, 80 g rajčatového protlaku, 800 ml poctivého hovězího vývaru, 12 g soli (nebo podle potřeby), 14 g octa, 40 g cukru a 28 g másla.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte nahrubo (nebo ještě lépe nahrubo nastrouhejte).
- Na rozpáleném tuku osmahněte cibuli a všechnu ostatní zeleninu, přidejte divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list) a rozlámanou skořici, přisypte předem prosátou mouku a připravte světlou zásmažku.
- Do zásmažky přimíchejte rajčatový protlak, zalijte studeným či vlažným vývarem a důkladně rozšlehejte. Za občasného promíchání pak omáčku provařte.
- Dochuťte solí, cukrem a octem, zjemněte máslem a nakonec přeceďte přes síto.
- Omáčku dobře provařte a následně servírujte nejlépe s vařeným hovězím masem nebo s kuličkami z mletého masa. Podávejte s knedlíky či těstovinami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rajská omáčka je oblíbená pro svou nasládlou chuť obzvláště u dětí, které právě tuto rajčatovou omáčku milují s masovými kuličkami. A jak ji děláte vy? Podělte se s námi v komentářích a kdybyste chtěli zkusit jinou variantu, zkuste tu z videoreceptu:
Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů
Komentáře