Štědrovečerní kapří variace pro ty co kapra neradi

Suroviny

kapr (viz poznámka)
mléko na naložení kapra
vejce
trocha 10 st. piva
sůl, pepř
mletá sladká paprika
strouhanka (čerstvá z cca dva dny starého pečiva)
parmezán
máslo na přípravu neobalených porcí
oblíbený tuk na smažení obalených porcí

Postup přípravy receptu

  1. Vykostíme kapra. Potřebujeme dostatečně velký a ostrý nůž a trochu trpělivosti, která se bohatě vyplatí. Kapří půlku si položíme před sebe s ocasní částí směřující k levé ruce, nožem zajedeme mezi páteř a maso a velmi pečlivě celou kostru oddělíme od plátu masa ( a hodíme k hlavám do hrnce na rybí polévku, pokud ji vaříme). Stejně pečlivě vzniklý plát masa stáhneme z kůže, doporučuji kombinačky, chytit kousek kůže v hlavové části u páteře a plochou dlaní postupně stáhnout. Pláty masa nakrájíme na porce a vložíme do vhodné nádoby, zalijeme mlékem, aby byly porce úplně ponořené a necháme do druhého dne v chladu.

  2. Před přípravou je vyjmeme, důkladně osušíme, osolíme, opepříme. A přistoupíme k finální úpravě. U nás tradičně na Štědrý den jak smažíme, tak děláme pár porcí přírodních. Část porcí obalíme lehce v mouce smíchané s paprikou a uděláme na másle přírodně.

  3. Na druhou část si připravíme vylepšený trojobal. Část strouhanky smícháme se strouhaným parmezánem, část necháme jen tak. Obalujeme - mouka, vajíčka rozšlehaná s trochou piva, strouhanka s parmezánem, zase vajíčko a nakonec čistá strouhanka. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, do kterého hodíme kolečko mrkve, aby se nám nepřepaloval, nebo v jiném oblíbeném tuku (ghí, sádlo). Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené, maso zpevněné válením v mléce, s jemným nádechem pikantnosti parmezánu.

  4. Podáváme se svým bramborovým salátem. K podávání měsíčky citrónu, každý si ochutí jak má rád.

Poznámka od kuchařky

Základem je výběr vhodné ryby - když vidím nadšení kamarádky, že sehnala mamuta 5,8 kg, tak si představím, jak mi jednou donesla ochutnat kousek smaženého a chápu ty, co kapra nemůžou ani vidět... Dvoukilový kapřík, klidně už rovnou koupené půlky z prověřeného zdroje ( jikry a mlíčí kupuji zvlášť), je tak akorát ( samozřejmě množství kapříků podle množství jedlíků).

Můj minimalistický bramborový salát k rybě:

Keřkovské rohlíčky uvaříme, rychle trochu zchladíme, jakmile nám teplota dovolí, oloupeme a nakrájíme na drobné kostky, dáme první vrstvu do míchací nádoby, přidáme na drobné kostičky nakrájené oloupané jablko a na kostičky znojemské okurky, osolíme, opepříme, zakapeme lákem z okurek, ručně zlehka promíchneme. A pokračujeme dále stejným způsobem do spotřebování brambor. Solení vrstev a zakápnutí lákem zaručí nezhnědnutí jablek a stejnoměrné okořenění. Poměr - na cca 1 kg brambor jedno velké jablko a velká hrst okurek. Nakonec všechny vrstvy ještě jednou zlehka rukama promícháme. Přidáme domácí majonézu, jen tolik aby se vše lehce obalilo, promícháme nejlépe dvěma lžícemi. NIC víc. Odložíme do druhého dne do chladu.

Komentáře k receptu Štědrovečerní kapří variace pro ty co kapra neradi

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Zajímavé, mně se to ještě nestalo.:-O Já ten citron prostě necítím.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Verčo, taky jsem zkoušela mléko + citron, ale nějak mi to nesedlo...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Tchýně dávala do mléka citronovou šťávu asi z půlky citronu, já to dělám taky a kapr je opravdu dobrý, dokonce ho sním i já! Namočit kapra brzy ráno a dát do lednice! Před přípravou slít a osušit maso před obalováním. Až pak solit a obalit.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Eja57: :yes: Super příprava! Kapra také filetuji (a pro sebe i stahuji), ale zaujalo mne to naložení do mléka. Dík za nápad! :-8:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(autor receptu)

    Nadja: ty které nahmatám, ty vytáhnu, ale odležením v mléce a smažením ty úplně mini zmizí, spíš je to problém ocasních porcí...

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Kapra mi filetuje syn, ale stejně tam zůstanou ty malé, Y kostičky - nebo je snad vytahuješ pinzetou?

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Dávám více koleček mrkve (smažím více porcí), ale to dělám u všech smažených jídel, kapra nemusím, ale mám doma rybáře i s kaprem, no nic kluci dostanou na svátky a já si ......., počkám na své řízečky a to mě také zobají z mísy ;-)<3, hezký večer :-K

    Odpovědět