Krkonošská pikantní povidla

spagetka Kuchařka: spagetka

Zavařeniny 11 názorů

Suroviny

2 kg navinulých jablek
2 kg sladkých hrušek
2 kg švestek
2 kg pěkných rajčat
1 kg krystalového cukru nebo 0,5 kg fruktozy
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Jablka a hrušky nakrájíme na kousky (neloupeme!) a bez jaderníků je dáme vařit do malinkého množství vody.

  2. Švestky spaříme horkou vodou, oloupeme a pomalu rozvařujeme v jiném hrnci (pokud možno bez vody).

  3. Oboje po rozvaření propasírujeme, smícháme, přidáme cukr a vaříme cca 40 min. za stálého míchání.

    Pozor - rádo se připaluje a stříká!!

    Nalejem do sklenic vypláchnutých horkou vodou a streilizujeme při 80°C asi 30 min.

Poznámka

Tyhle povidla vydrží neskutečně dlouho. Ještě ukážu na foce - to je sklenice z roku 1999! kterou maminka zapomněla ve sklepě a je báječně pikantní

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krkonošská pikantní povidla

  • Montanka Montanka

    jo .. děláváme bez rajčat .. letos jsme zkusily takto ... tak jsem zvědavá .. ještě jsme nenačali ...

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Dělám jenom jablka, hrušky a švestky. Zkusím to i s rajčaty, jestli budou zatím to vypadá ž e jich bude jenom pár z fóliáku.

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Díky :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    suzanna - yvpařené sklenice - naleju do nich vařící vodu a vyleju. Zahřejou se a neprasknou, když do nich naleješ cokoli horkého, už jsem to opravila na srozumitelnější způsob ;-)

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Taky mam dotaz :-) co to jsou vyparene sklenice? :-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Navinulá jablka - taková lehce nakyslá, ale s převahou sladší chuti, sladkokyselá, ale zas cítíš i tu kyselost - to jsem ti pomohla, co? :-D:-D:-D. Prostě se ti musej v puse sbíhat sliny, když do jablka kousneš a nepřestaneš, dokud ho nesníš:-)):-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, to jo, to by se mi líbilo:-p, jen prosím tě, řekni neznalému, co jsou to navinulá jablka?:-O To jsem vám ale dala tip, co?:-)):-D! Ale to je fajn, povidla se vždycky hodí tady mít;-) Něco mám ve sklepě ze švestek, ale nechce se mi tady fotit sklenka s povidly, když nemůžu nafotit postup.:-/

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka - já jsem si to myslela, že to asi nebude tak nutné ;-):-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Maris - upřímně - já je neloupu ;-), napsala jsem přesný postup podle mé kuchařky, ale taky je neloupu. Myslím, že jak říkáš, stejně to pasírujeme

    Odpovědět

  • maris maris

    To je moc zajímavý recept. Musí se ty švestky loupat, když se to potom pasíruje ?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Vím, že je tu podobný recept na Jihočeská povidla, ale tenhle je přece jen malinko odlišný ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: povidla z jablek krkonošská kuchařka povidla z hrušek povidla z jablek a hrusek povidla ze švestek a jablek povidla recept povidla ze sušených hrušek hrušky povidla jablka na rozvaření navinulá jablka povidla jabko a hruška hrušková povidla recept pikantní švestky povidla jablka povidla ze sušených jablek povidla jablka hrušky povidla rozvareni hrusek povidla z neloupaných hrušek povidla z hrušek a jablek