Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké rolády jsou pláty piškotového těsta, potřené marmeládou, šlehačkou nebo krémem, smotané do tvaru válce a poté nakrájené na řezy. Rolády se však připravují i jinak než z piškotu - například ze dvou druhů těst.

Jedna z mnoha druhů rolád se nazývá roláda Kardinál. Vychází z oblíbeného moučníku na plech, který vyniká svou lehkostí a nadýchaností. Svou roli hraje náplň ze šlehačky, mascarpone a kousků ovoce, díky které se moučník rozplývá na jazyku.

Jak připravit těsta na roládu Kardinál

Připravíme si dva cukrářské sáčky a vložíme je do zavařovacích sklenic:

  1. 4 bílky našleháme se 160 g cukru krupice a pár kapkami citrónové šťávy. Vznikne nám sníh, který musí držet pevné špičky. Těsně před dokončením přidáme lžičku kukuřičného škrobu a směs došleháme.
  2. 4 žloutky a 1 vejce ušleháme s 60 g cukru do husté, světlé pěny (šleháme 8–10 minut). Přidáme 50 g hladké mouky a 1/2 kypřicího prášku - vmícháme je do žloutkové pěny na nejnižší otáčky nebo pomocí metly.

Jak upéct plát na roládu Kardinál

Postupujeme rychle a cílevědomě, aby se papír pod těstem nerozmočil:

  • Obě těsta naplníme do cukrářských sáčků ve sklenici. Plech vyložíme pečicím papírem tak, aby vytvořil zvýšené okraje. Sáčku se sněhem ustřihneme špičku a po celé délce plechu nastříkáme pruhy sněhu 3 cm od sebe. Na proužky nastříkáme ještě jednu vrstvu.
  • Zapneme troubu na 18°C a necháme ji rozehřát. Sáčku s těstem ustřihneme špičku (pozor, těsto je řídké) a mezery mezi sněhovými pásky vyplníme - těsto se rozlije a pěkně je zaplní. Plech vložíme do trouby a pečeme, dokud povrch nezrůžoví.

Jak dokončit roládu Kardinál

Po částečném vychladnutí papír s těstem přesuneme na stůl a roládu opatrně zabalíme tak, abychom mohli papír postupně sundat. Po úplném vychladnutí plát rozbalíme, potřeme červenou marmeládou a ušlehanou šlehačkou s mascarpone. Na krém můžeme nasypat kousky měkkého ovoce - kiwi, jahody, maliny, broskve, meruňky. Plát opatrně pomocí papíru zabalíme, přeneseme na podnos a poprášíme moučkovým cukrem.

Pokud vás recept zaujal, dostali jste chuť na lehký moučník, ale bojíte se dvojího těsta, připravte si piškotovou roládu se šlehačkou:

Sladké drobečky

Roládu Kardinál můžeme ještě doladit a vylepšit. Těsto obarvíme kakaem nebo použijeme dva druhy barevného ovoce - takže vytvoříme na řezu krásnou barevnou mozaiku. Doporučujeme roládu sníst do druhého dne - sněhové těsto mírně zřídne.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli