Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zkuste recept na klasické sádlovky podle našich babiček, které budete mít hotové raz dva, a které krásně obohatí váš vánoční stůl. V jednoduchosti je krása, což u sádlového cukroví platí dvojnásob.

Příprava sádlového cukroví není složitá a těsto navíc nemusí odpočívat. Můžete s ním pracovat okamžitě a sádlovky stačí upéct přibližně týden před Vánocemi. Díky tomu jsou ideálním kandidátem na cukroví na poslední chvíli.

Jak na sádlové cukroví

Přestože je příprava sádlovek jednoduchá, vyplatí se osvojit si několik užitečných tipů, díky nimž dosáhnete skvělého výsledku. Hodí se například vědět, jaké sádlo je na sádlové cukroví nejlepší, jak si poradit s plněním marmeládou a také na jakou teplotu péct, aby se koláčky nerozjely.

Jednoduchý recept na sádlové cukroví

Tento článek vychází z receptu moje první sádlové koláčky, který obsahuje i praktický videonávod. Na přípravu těsta budete potřebovat 150 g hladké mouky, 120 g sádla (ideálně v kostce a pokojové teploty), přidáte 150 g moučkového cukru a 1 lžičku kakaa. Plníte vámi zvolenou marmeládou a na závěr můžete i lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

  1. Nejprve na vál nasypte hromádku mouky, přidejte cukr a změklé sádlo pokojové teploty.
  2. Vše společně zpracujte do hrubší směsi a rozdělte na dvě části. Do jedné z nich přimíchejte lžičku kakaa (z té budou koláčky tmavé), do části bez kakaa můžete přidat vanilkový cukr - koláčky budou světlé.
  3. Obě těsta důkladně propracujte a uložte je do sáčků. Pokud se s nimi špatně pracuje, nechte těsta odležet v lednici zhruba 2 hodiny.
  4. Připravte plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 150 °C.
  5. Z odleželého těsta vytvořte váleček a odkrajujte z něj malé kousky. Každý kousek vypracujte do kuličky a skládejte na plech.
  6. Do středu každé kuličky udělejte důlek a naplňte ho trochou marmelády. (Plnit marmeládou můžete v tomto kroku, ale mohla by vytékat a také ztvrdnout.)
  7. Plech vložte do trouby a pečte při 150 °C asi 25 minut. Zkontrolujte, zda nemáte troubu předehřátou na více stupňů - koláčky by se mohly rozjíždět.
  8. Upečené sádlové koláčky můžete plnit marmeládou až po vychladnutí, pokud jste neplnily před pečením, a nakonec lehce pocukrovat.

Upečené cukroví se přece musí otestovat, co říkáte? Uvařte si šálek dobré kávy nebo svůj oblíbený čaj a přečtěte si, co pro nás vlastně znamená čas Vánoc. Myslíte, že jde jen o Štědrý den? Přejeme příjemně strávený adventní čas a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli