Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tahini je slovo, které označuje důležitou přísadu, bez které by oblíbené pokrmy napříč celým světem neměly tu správnou chuť. Vyrábí se z nyní lehce dostupných surovin a její výrobu zvládne opravdu každý. O co se jedná? Pokračujte ve čtení.

Díky globalizaci můžeme dnes ochutnávat jídla, o kterým se ještě našim babičkám a dědečkům určitě ani nesnilo. Právě s tahini se nespočet těchto orientálních pokrmů připravuje. Někdy se také můžeme setkat s pojmenováním této přísady jako tahina či tehina

Co to je tahini

Tahini je pasta vyráběná ze sezamových semínek. Ty se většinou praží, narazíte ale i na pasty z nepražených semínek, a to jak z loupaných, tak i neloupaných. Na první pohled pasta připomíná arašídové máslo, však od něj také nemá daleko. Podobně jako arašídy, i sezamová semínka se mixují tak dlouho, dokud pasta nevznikne. K semínkům se však přidává během mixování olej.

Na co se tahini pasta používá

Na tahini narazíte především v receptech pocházejících ze Středního východu a Středozemí. Slouží jako dochucovadlo, a to zejména v rozličných pomazánkách, nejvíce ale v hummusu. Vyrobit se z ní dá omáčka k těstovinám, dip k zelenině, nebo lze tahini přidat i do těsta na čokoládové brownies. Určitě narazíte i na recepty, kde se slazené tahini podává na lívancích či palačinkách.

Pokud se trochu zajímáte o to, co jíte, a máte rádi hummus, tak jste se s tahini pastou už jistě setkali. Sezamová pasta je totiž klíčovou ingredinecí, která hummusům dodává tu správou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli