Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pamatujete na mléčné bary a v nich prodávané famózní smaženky? Kdo nepřišel včas, ten měl smůlu. Připravte si s námi nezapomenutelnou svačinu v podobě vaječné omelety na krajíci čerstvého chleba potřeného hořčicí.

Kdo nezná smaženku, jakoby nebyl. Ať už si ji pamatujete z mléčných barů a bufetů, nebo vám ji s láskou připravovala babička, jedno je jisté - jedná se o skvělou pochoutku, v níž se snoubí chutě několika základních ingrediencí. Vyzkoušíte ji?

Jak připravit smaženku podle ČSN

K přípravě 4 porcí potřebujete 4 vejce, 10 g strouhanky, 2 g soli, 20 g hořčice, 26 g cibule, 36 g kyselých okurek, 18 g papriky kapie, olej na smažení a 4 krajíce chleba.

  1. Plytkou nádobu či talířek posypte čtvrtinovým množstvím strouhanky, na ni rozklepněte vejce, osolte a rozšlehejte vidličkou.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a za pomoci stěrky vlijte vaječnou směs. Osmažte z obou stran dozlatova.
  3. Takto postupujte u všech čtyř vaječných omelet. Směs vlévejte na pánev opatrně, aby měly omelety krásně zapravené (uhlazené) okraje.
  4. Každý krajíc chleba potřete vám vyhovující vrstvou hořčice a obložte ho připravenou omeletou. Následně dozdobte cibulí nakrájenou na půlkolečka, do vějířku nakrojenou sterilovanou okurkou a kouskem kapie.
  5. Podávejte ještě horké, nejlépe s pořádně vychlazenou limonádou nebo pivem.

Smaženky jsou připomínkou minulé doby, ale chutné jsou pořád stejně dobře. Díky našemu názornému videonávodu si smaženku podle ČSN připraví i začátečník.

Komentáře

Další tipy a triky