Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi byste rychlý oběd z jednoho pekáče? Zkuste výborné srbské rizoto s bůčkem
Zdroj: Toprecepty

Možná máte srbské rizoto zažité jako nevalný pokrm školních jídelen z rýže, mletého masa a zeleniny. Stojí za to si ho zkusit poctivě uvařit doma, určitě vás překvapí, jak výborný a rychlý oběd z něj může být.

Věděli jste, že srbské rizoto nemá kořeny v Srbsku, ale v Turecku, odkud je inspirované tzv. "džuvečem", tedy jídlem z jednoho hrnce, které zpravidla obsahovalo mleté maso, zeleninu a rýži nebo brambory? My si tuto obměnu připravujeme výhradně z rýže, ale maso a paprika v něm nesmí chybět.

Jak připravit srbské rizoto

Alternativ na srbské rizoto existuje více. Kromě mletého masa můžete použít vepřovou plec, ale i drůbeží maso. Podívejte se na zajímavý recept s bůčkem, ke kterému potřebujete 500 g libovějšího vepřového bůčku, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 papriky, 420 g loupaných rajčat, 400 g rýže, podle chuti čubricu, sůl, pepř a na ozdobu strouhaný sýr.

  1. Bůček nakrájejte na malé kousky, dejte ho do pekáčku a dochuťte solí, pepřem a čubricou.
  2. Tip 1: Pokud máte rádi exotičtější koření, můžete na bůček nebo do hotového rizota přidat např. kurkumu, kari, zázvor nebo chilli.
  3. Cibuli a papriku nakrájejte, rajčata trochu pomačkejte a přidejte k masu.
  4. Vše zalijte šťávou z rajčat a přidejte nasekaný nebo utřený česnek.
  5. Pekáček přikryjte alobalem a dejte péct do trouby.
  6. Až je maso skoro měkké, vmíchejte do něj pečlivě propláchnutou rýži a dolijte vodu tak, aby sahala 1 cm nad obsah pekáčku.
  7. Tip 2: Na přípravu srbského rizota se skvěle hodí kulatozrnná nebo jasmínová rýže.
  8. Pekáč vraťte do trouby a pečte do vsáknutí vody a změknutí rýže.

Hotové rizoto formujte naběračkou (krásný kopeček rizota vám udělá zmrzlinová naběračka) a podávejte s nastrouhaným sýrem a kyselou okurkou. Pro inspiraci se podívejte na videorecept, jak připravit srbské rizoto, tentokrát z vepřové plece.

 

Komentáře

Další tipy a triky