Šťavnatý koláč s rebarborou chutná báječně. Upečte si tuto dobrotu podle videa
Když je sezóna rebarbory v plném proudu, přichází na řadu ty největší dobroty z této příjemně nakyslé zeleniny. I začátečníci snadno zvládnou jednoduchý koláč z jogurtového těsta podle hrnkového receptu. Je krásně šťavnatý a bohatě posypaný máslovou drobenkou.
Rebarbora potřebuje dostatek vláhy a výživnou půdu. Když se jí daří, narostou pořádné řapíky, které se z rostlin jednoduše vylamují a poté se z nich oloupe vrchní tenká slupka. Řapíky je potřeba nakrájet a spařit horkou vodou, tím z nich odstraníme část kyseliny šťavelové a snížíme kyselost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Šťavnatý koláč s rebarborou
Postup je snadný, do koláče budete potřebovat jogurt a rebarbory dejte přiměřenou vrstvu. Pokud jí máte příliš, část si zmrazte na příště.
- Budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, 300 ml bílého jogurtu a rebarboru. Na drobenku si připravte 100 g hrubé mouky, 70 g cukru krupice a 70 g másla.
- Oloupanou rebarboru nakrájejte na menší kousky, posypte cukrem, promněte a nechte stát přibližně 20 minut. Rebarbora zavadne a trochu změkne. Můžete ji také spařit, čímž snížíte obsah kyseliny šťavelové.
- Mezitím v míse utřete celá vejce s cukrem, postupně přidejte olej, jogurt a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem (nebo máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný).
- Na těsto rozložte připravenou rebarboru a posypejte ji drobenkou. Drobenku jednoduše připravíte promnutím mouky, cukru a tuhého másla.
- Koláč upečte v předehřáté troubě při teplotě 160 °C - během 30 minut by mělo pečení zdárně proběhnout, řiďte se ale zkušenostmi s vlastní troubou.
- Tip: V průběhu sezóny rebarbory začínají dozrávat jahody, když jich trochu dáte na část koláče, výsledkem bude skvělá kombinace.
Podívejte se na kompletní znění receptu na koláč s rebarborou. Doporučujeme k přečtení také komentáře pod receptem, získáte tak ještě další inspiraci a cenné rady.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečení koláče s rebarborou příliš neodkládejte, obsah kyseliny šťavelové se v rostlinách postupně zvyšuje a řapíky později přestanou být vhodné k jídlu. Užijte si také kynuté knedlíky s rebarborou, s tvarohem chutnají výborně.
Komentáře