Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když je sezóna rebarbory v plném proudu, přichází na řadu ty největší dobroty z této příjemně nakyslé zeleniny. I začátečníci snadno zvládnou jednoduchý koláč z jogurtového těsta podle hrnkového receptu. Je krásně šťavnatý a bohatě posypaný máslovou drobenkou.

Rebarbora potřebuje dostatek vláhy a výživnou půdu. Když se jí daří, narostou pořádné řapíky, které se z rostlin jednoduše vylamují a poté se z nich oloupe vrchní tenká slupka. Řapíky je potřeba nakrájet a spařit horkou vodou, tím z nich odstraníme část kyseliny šťavelové a snížíme kyselost.

Šťavnatý koláč s rebarborou

Postup je snadný, do koláče budete potřebovat jogurt a rebarbory dejte přiměřenou vrstvu. Pokud jí máte příliš, část si zmrazte na příště.

  1. Budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, 300 ml bílého jogurtu a rebarboru. Na drobenku si připravte 100 g hrubé mouky, 70 g cukru krupice a 70 g másla. 
  2. Oloupanou rebarboru nakrájejte na menší kousky, posypte cukrem, promněte a nechte stát přibližně 20 minut. Rebarbora zavadne a trochu změkne. Můžete ji také spařit, čímž snížíte obsah kyseliny šťavelové. 
  3. Mezitím v míse utřete celá vejce s cukrem, postupně přidejte olej, jogurt a mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  4. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem (nebo máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný).
  5. Na těsto rozložte připravenou rebarboru a posypejte ji drobenkou. Drobenku jednoduše připravíte promnutím mouky, cukru a tuhého másla.
  6. Koláč upečte v předehřáté troubě při teplotě 160 °C - během 30 minut by mělo pečení zdárně proběhnout, řiďte se ale zkušenostmi s vlastní troubou.
  7. Tip: V průběhu sezóny rebarbory začínají dozrávat jahody, když jich trochu dáte na část koláče, výsledkem bude skvělá kombinace.

Podívejte se na kompletní znění receptu na koláč s rebarborou. Doporučujeme k přečtení také komentáře pod receptem, získáte tak ještě další inspiraci a cenné rady

Pečení koláče s rebarborou příliš neodkládejte, obsah kyseliny šťavelové se v rostlinách postupně zvyšuje a řapíky později přestanou být vhodné k jídlu. Užijte si také kynuté knedlíky s rebarborou, s tvarohem chutnají výborně.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli