Jak si poradit s překynutým těstem? Pomoc je snadná. Začátečníkům poradíme, jak na to
Kynuté těsto je skvělou možností nejen na přípravu různých koláčů a buchet, ale i slaných rohlíků a dalamánků. Před tvarováním zvoleného pečiva musí těsto dobře nakynout, po vytvarování kousků ho ještě necháme krátce dokynout a upečeme v předehřáté troubě. Co když jsme ale nechali těsto překynout?
Dobře vykynuté těsto má přibližně dvojnásobný objem než na začátku. Je na pohled pěkně hladké. Když do něj zatlačíme prst, tak se prohlubeň pomaličku vrátí do původního stavu a vyrovná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si poradit s překynutým těstem
To, jak rychle bude těsto vykynuté, závisí na několika okolnostech. Především na teplotě surovin, ze kterých jsme těsto připravili, na kvalitních kvasnicích i řádně připraveném kvásku, a také na teplotě okolí.
- Pokud se těsto po zatlačení prstu již nevrací do nakynuté podoby, je překynuté. Jeho vzhled již není tak pěkný.
- A jak si s těstem poradit? Jednoduše ho promícháme a necháme znovu dokynout. Těsto můžeme lehounce poprášit před mícháním moukou, ale není to nutné. Po dokynutí ho zpracujeme podle plánu - např. z něj vytvoříme koláčky, které upečeme.
- Tip: Když potřebujeme od těsta někam na chvíli odejít, a máme starost, aby nám mezitím nepřekynulo, jednoduše ho před odchodem znovu promícháme. Tím kynutí o něco prodloužíme a předejdeme překynutí.
A co dobrého z kynutého těsta upéct? Třeba výborné koláčky, s postupem poradí následující video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 8 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 23 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Komentáře