Svačiny do práce slouží k zahnání hladu, doplnění energie, ale i k pochutnání
Svačina je menší jídlo, podávané mezi snídaní a obědem nebo mezi obědem a večeří. Slouží k zahnání hladu, udržení hladiny krevního cukru a k doplnění energie, kterou člověk potřebuje k pracovnímu výkonu.
Svačiny mohou být různé jak množstvím, tak obsahem kalorií. Jinou připravíme úřednici, jinou zahradnici a naprosto odlišnou zedníkovi na stavbě. O druhu a velikosti svačiny rozhoduje pohlaví, energetický výdej a délka pracovní doby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Co má obsahovat svačina do práce
- Jak doma připravit svačinu do práce
- Co dobrého k svačině do kanceláře
- Co k svačině pro manuálně pracující
- Co k svačině pro těžce pracující lidi
- Z čeho poskládat svačinu do práce
- Jak chytře oddělit svačinu a oběd
- Co teplého k svačině do práce
- Do čeho zabalit svačinu do práce
- Jak správně konzumovat svačinu
1
Co má obsahovat svačina do práce
Svačina musí být nutričně vyvážená a obsahovat bílkoviny (šunku, sýry, tvaroh, jogurt, luštěniny), sacharidy (celozrnné pečivo, vločky), ale i ovoce a zeleninu. Vyvarujeme se zbytečného cukru v sladkých moučnících (koblihy, koláče) a omezíme bílé pečivo. Dodržujeme pitný režim, ale vynecháme sladké limonády.
2
Jak doma připravit svačinu do práce
V ranním shonu není na přípravu jídla čas. Domácí pečivo upečeme den předem, saláty a pomazánky připravíme večer do ledničky nebo přímo do svačinové krabičky. Nejnáročnější to mají rodiče, kteří musí připravovat několik svačin denně pro celou rodinu. Krabičky, které nejsou barevně odlišené, popíšeme a připravíme i pití.
3
Co dobrého k svačině do kanceláře
Kancelářské práce znamenají méně fyzické aktivity. Volíme ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo s pomazánkou, sýr, šunku, jogurt nebo tvarohový krém. Energii doplníme hrstí ořechů (vlašské, para, kešu, pekany, mandle). Zeleninový salát ochutíme kostičkami sýra, krutony, těstovinami, kuřecím masem.
4
Co k svačině pro manuálně pracující
Práce v továrně, v terénu a v dílně je obecně namáhavější než práce v kanceláři a tomu odpovídá i složení svačiny. Do krabiček připravíme obložené chleby, plněné sendviče či tortilly, lívance ze snídaně, celozrnné muffiny a ovocné koláče, které nám doplní energii. Ovoce a zelenina jsou důležité ve všech svačinách.
5
Co k svačině pro těžce pracující lidi
Svačina odpovídá energetickému výdeji - připravíme svačinovou polévku, pečené maso, sendviče, vydatné majonézové saláty s pečivem, koláče, buchty či bábovku. Nevyhýbáme se ani jídlům, které si můžeme ohřát v mikrovlnné troubě a kterých jsme připravili k večeři více. K přepravě jídla využijeme svačinové krabičky.
6
Z čeho poskládat svačinu do práce
Většinou připravujeme obložené a plněné pečivo, šunku, sýr, vejce, saláty a pomazánky. Výjimkou nejsou mléčné výrobky jako tvaroh a jogurt, mnohdy s ovesnými vločkami. Zdravá svačina může obsahovat kuskus, těstoviny, sladkosti bez cukru. Nezapomeneme na každodenní příděl zeleniny a ovoce.
7
Jak chytře oddělit svačinu a oběd
Pokud nechodíme na obědy, můžeme si připravit svačinu a oběd do bento boxu, což jsou šikovné patrové krabičky s přihrádkami a příborem. Každé jídlo budeme konzumovat zvlášť - svačinu sníme obvykle studenou a oběd si můžeme ohřát. Výhodou krabiček je vkusně upravené a naservírované jídlo.
8
Co teplého k svačině do práce
Kromě teplých nápojů, které si připravujeme až v práci (kromě profesí jako silničář, zedník apod.) jsou to hlavně syté a vydatné polévky s pečivem. Nejoblíbenější jsou gulášová, bramborová, dršťková a hustá luštěninová. V mikrovlnné troubě si můžeme rozpéct bagetu, tortillu nebo zbytky od včerejšího oběda.
9
Do čeho zabalit svačinu do práce
Balení svačin do ubrousků a igelitových sáčků pomalu končí. Velkou výhodou jsou svačinové krabičky a bento boxy, které používáme opakovaně a minimalizujeme tak odpad. Krabičky jsou řešeny oddělenými přihrádkami, mnoho z nich obsahuje příbor. Konzumace svačiny se tak stává i příjemnou estetickou záležitostí.
10
Jak správně konzumovat svačinu
Svačina je důležité jídlo, které bychom neměli hltat ve spěchu nebo v běhu. Uděláme si podle potřeby čas (každý má v práci právo na přestávku) a odneseme si občerstvení na klidné místo, kde nebudeme rušeni pracovním prostředím. Před jídlem si umyjeme ruce a vychutnáme si svačinu v příjemném rozhovoru s kolegy.
Jednou z mnoha druhů svačin, které jsou rychle připravené a každému chutnají, jsou plněné tortilly. Naplnit je můžeme i ráno před odchodem do práce. Některé z nich se dají ohřát v mikrovlnné troubě. Na jeden z mnoha receptů na přípravu domácí plněné tortilly s kuřecím masem se podívejte ve videu:
Komentáře